Povezivanje luka Bar i Ningbo

Memorandum - Photo Infobar
Memorandum – Photo Infobar

Predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić i Ye Rongzhong, zamjenik direktora vanjskih poslova Ningboa u Kini, potpisali su memorandum o saradnji dva grada. Predsjednik Srzentić najavio je i gradnju kineskog industrijskog biznis parka u Baru.

Ningbo je jedan od najvećih ekonomskih i trgovinskih centara u Kini, i po obimu pretovara druga luka u toj mnogoljudnoj zemlji, a peta u svijetu.

Za Bar, kao lučki grad, u okviru kojeg je Slobodna carinska zona, saradnja sa ovim kineskim gradom može biti višestruko značajna.

“Mi se nadamo da, poslije potpisivanja ovog sporazuma, otvaramo mogućnosti saradnje u oblasti ekonomije, kulture, turizma. Ningbo je u prošloj godini imao dohodak od 35 milijardi dolara i jedan je od najprosperitetnijih gradova u Kini, sa 16 Univerziteta, profesorima i studentima iz svih krajeva svijeta. U junu će u tom gradu biti održana velika izložba svjetskih dostignuća i Bar je dobio pozivno pismo da uzme učešća na tom značajnom skupu”, kazao je predsjednik opštine dr Zoran Srzentić, koji je naglasio da je Bar prvi grad u Crnoj Gori sa kojim je potpisan ovaj vid saradnje.

Ye Rongzhong iz Odsjeka za vanjske poslove Ningboa istakao je “veliko zadovoljstvo što su u Baru, prelijepom gradu” i potvrdio da su potencijali za saradnju veliki, posebno u lučkoj industriji i turizmu.

“Ningbo je i grad kulture i kapija Kine prema svijetu. Ohrabrićemo naše investitore da koriste benefite u Slobodnoj carinskoj zoni i da ulažu u vaš grad. Promovisaćemo vaš grad u Kini i animirati naše građane da kao turisti posjete ovaj divan grad. Vaša organska hrana i vino su veoma dobri i siguran sam da će biti odlično prihvaćeni na kineskom tržištu. Dobar odnos i saradnja naša dva grada, pospješiće i prijateljske i poslovne veze izneđu Kine i Crne Gore”, kazao je Rongzhong.

Predsjednik opštine dr Zoran Srzentić najavio je i da će kineska kompanija “Ci Ci”, koja će graditi autoput, biti angažovana i na izgradnji kineskog industrijskog biznis parka u Baru. Kina u svijetu ima 15 takvih distributivnih centara, a barski će biti 16.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom, kineska delegacija posjetila je TO i Luku Bar, a juče i Stari grad i Staru maslinu.

Izvorwww.infobar.me
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.