18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Port of Adria: Rekordan pretovar u maju

Luka Bar – Foto Boka News
Bar – Port of Adria je u maju zabilježila rekordan pretovar kontejnerskog tereta od 4,97 hiljada TEU, što je najveći mjesečni obim pretovara otkad kompanija postoji, saopštili su predstavnici tog barskog preduzeća.

Oni su kazali da je od početka godine pretovareno ukupno 19,89 hiljada TEU, pet odsto više nego u uporednom prošlogodišnjem periodu, a 42 odsto više od ostvarenog u godini prije privatizacije kompanije.

„Kompanija je, poštujući obaveze iz kupoprodajnog ugovora, ispunila 81 odsto obaveznog investicionog programa ulaganjem 11,2 miliona eura”, naveli su iz Port of Adrie.

Oni su dodali da je u potpunosti realizovan socijalni program isplatom otpremina, ukupne vrijednosti 6,5 miliona eura, na osnovu čega je 230 zaposlenih na dobrovoljnoj osnovi i sporazumno napustilo preduzeće.

„Na taj način su stvoreni uslovi za bolje poslovanje kompanije, pogotovo nabavkom opreme, unaprijeđenjem terminalske infrastrukture i uvođenjem savremenih sistema sigurnosti i bezbjednosti. Sa ciljem da se bude bliže primarnom tržištu, otvoreno je predstavništvo u Beogradu”, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da rezultati poslovanja potvrđuju rast prihoda, povećanje pretovara i rast prosječne zarade zaposlenih u odnosu na period prije privatizacije.

Port of Adria je, prema riječima njenih predstavnika, nakon završetka najvećeg dijela planiranih investicija u mogućnosti da postojećim klijentima ponudi međunarodne standarde u obavljanju usluga i privuče nove klijente iz regiona.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Port of Adrie, Sedat Kara, saopštio je da kompanija bez MHC Gotwald krana, koji je stavljen u funkciju prošle godine, prije dva mjeseca ne bi bila u mogućnosti da pretovari brod sa 11 hiljada tona toplo/hladno valjane čelične trake namijenjene američkom tržištu.

On je dodao da bi taj brod vjerovatno morao da koristi neku drugu luku, da investicije nijesu završene na vrijeme.

„Najveći prevoznik kontejnera u svijetu Maersk od početka prošle godine ponovo koristi našu luku. Takođe, jedan od najvećih sanbdjevača ivericom, medijapanom i svim vrstama pločastog materijala u regionu, Alim Grup, od ove godine koristi našu luku, a prethodno je koristio luku Drač i Ploče”, naveo je Kara.

On je rekao da je kompanija zahvaljujući mreži kontakata većinskog vlasnika, turskog Global Ports Holdinga, i boljoj opremljenosti u odnosu na prethodni period uspjela da potpiše godišnji ugovor vrijedan 60 hiljada tona godišnje, prema kojem će Port of Adria biti njihov novi distributivni centar za region.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije