18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Porodica s Floride pronašla blago vrijedno milion dolara

novčići pronađeni
novčići pronađeni

 

Jedna porodica s Floride pronašla je milion dolara vrijedne zlatne predmete, uključujući i zlatnike španjolskog kralja u olupini broda koji je potonuo nedaleko od obale prije oko 300 godina.

Porodica Schmitt – Eric, Lisa i njihovo dvoje djece, godinama su tražili izgubljeno blago. Eric Schmitt, Lisin 27-godišnji sin, uspio je locirati ostatke broda na dubini od 4,5 metara u blizini grada Fort Pierce na Floridi.

Među pronađenim blagom je 51 novčić, 12 metara dug ukrasni zlatni lanac i vjerojatno najvrjedniji predmet – “kraljevski” novčić iz 1715. napravljen za kralja Filipa V.

“Ova otkrića su važna ne samo zbog novčane vrijednosti, nego i povijesnog značaja”, kaže Brent Brisben iz udruge 1715 Fleet koja se bavi potragom za izgubljenim potonulim brodovima.

Španjolska flota s blagom vraćala se s Kube u Španjolsku 1715. kada je naišla na uragan. Izgubljeno je 11 od 12 brodova u velikom nevremenu. Poginulo je oko 1.000 ljudi, dok je 1.500 uspjelo otplivati do obale. Neki novčići koje su donijeli valovi i dalje se mogu pronaći na obalama Floride.

Brisben dodaje da je flota nosila blago u vrijednosti današnjih 400 milijuna dolara, a do sad je pronađeno oko 175 milijuna.

Država Florida uzet će oko 20 posto blaga i izložiti ga u lokalnim muzejima, dok će 175 Fleet i obitelj Schmitt koja radi za udrugu, podijeliti ostatak.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije