22 C
Kotor

Slušaj online radio

Porinuto 1.000 papirnatih brodića u čast Grada Senja

Papirnati brodići
Papirnati brodići

Porinuće papirnatih brodića, zvano Senjska fregata, održano je u četvrtak u podne s Mađarske rive, dakako uz poseban program.

Senjska fregata ima svoju kumu – Alis Pečarić Marić, koja je uz posebnu vinsku ceremoniju brodićima zaželjela mirno more i sretnu plovidbu uz pjenušac poznatog istarskog vinara, piše Novi list.

Posebnost ovog art događanja je zamisao o tisuću listova papira koji će nositi poruke i od kojih će biti izrađeni brodići, kao tisuću stranica koje će se, tamo negdje na nekom zamišljenom dijelu obzora, nevidljivo – sastaviti u knjigu.

Inače, 1.000 brodića porinuto je u čast Grada Senja i za očuvanje Jadrana i Mediterana, kao art performance umjetnice Marije Zudenigo. Posjetitelji fregate autorici projekta mogli su ostaviti poruku ili ime pod kojim će njihov brodić zaploviti. Tu poruku ili ime Marija Zudenigo napisali su na papir od kojega se izradio brodić koji je isplovio s fregatom. Idejna podloga ovog događanja jest povijest senjske luke i tradicije građenja brodova i brodarenja koja ponosno traje od samih začetaka grada, prije 3.000 godina, pa sve do kraja 19. stoljeća. Sama činjenica da je od 1730. do 1781. godine u senjskom škveru izgrađeno 38 brodova – a njih čak 24 s nosivošću većom od 520 tona – i iz današnje perspektive budi divljenje.

Foto: Nino Salkić

Najčitanije