8 C
Kotor

Slušaj online radio

Porinuta komiška sandula uskoro plovi prema Francuskoj

Komiška sandula – foto SD

Sandula, posebna vrsta broda koju su za ribolov na Palagruži razvili komiški ribari, ponovno plovi, ovoga puta na Atlantik, na europski Festival mora i maritimne baštine koji će se u svibnju održati u francuskoj pokrajini Bretanji, u zaljevu Morbihan.

Novu komišku sandulu nazvanu “Molo Palagruža” sagradili su brodograditelji Tonko Božanić Pepe i Šime Mardešić Palagruža, a prije puta u Bretanju u subotu su je porinuli na komiškoj rivi uz “svjedoke” iz splitske Udruge Cronaves i kuma Nikše Mardešića Funcija.

“Gradnju barke inicirala je Udruga Palagruža pod okriljem Cronavesa, a svjetsku premijeru imat će 22. svibnja u Morbihanu, u gradu Vannesu, gdje će biti porinuta kao hrvatska predstavnica na Festivalu mora i maritimne baštine”, kazao je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves.

Sandula je konstruirana da zadovolji uvjete plovidbe na otvoreno more i ukrcaj velike količine tereta u brod. Kao osnova za takav brod poslužila je gajeta, hrvatski  tradicionalni ribarski brod koji se za potrebe Komižana u početku gradio na otoku Korčuli. Komiški ribari su naknado gajeti dodali fokle i po potrebi produžetke folki (bočne stranice koje su povisile brod)  te bi tada gajetu nazivali ofalkona gajeta  ili gajeta s postavljenim folkama.

Gajete za potrebe Komižana gradile su se na otoku Korčuli, komiški ribari i meštri imali su osnovna znanja za popravak gajeta, a prvi počeci brodogradnje u Komiži počinju oko 1920. godine.

Festival “Tjedan zaljeva Morbihan”, koji se od 22. do 28. svibnja 2017. održava u području “Malog mora” u francuskoj pokrajini Bretanji,  jedan je od najznačajnijih europskih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja.

Na posljednjem festivalu 2015. “specijalno počašćeni gost” bila je Hrvatska, najmlađa članica Europske unije. Tim pozivom francuski organizatori na simboličan su način širom otvorili vrata maritimnoj, kulturnoj i turističkoj suradnji između Francuske i Hrvatske.

Iako je organizator ovogodišnjeg Europskog festivala mora i mornara izmijenio koncepciju gostovanja inozemnih grupa, Hrvatskoj je još jednom ukazao posebnu pažnju osiguravši joj počasno mjesto u sklopu “Willage of European Maritime heritages” (Sela europske maritimne baštine) s Italijom koju predstavljaju regije Emilia-Romagna i Lago maggiore, Francuskom s predstavnicima Occitane i Provence, Nizozemskom, Irskom i Španjolskom koju predstavlja pokrajina Galicija.

U Europskom maritimnom selu u gradu Vannesu Hrvatska će cjelodnevnim kulturno-zabavnim i edukativnim programima predstaviti europskoj javnosti svoje pomorske zanate, ribarske vještine, tradicionalnu primorsku kuhinju i autentične hrvatske proizvode, o čemu će se brinuti Udruga Palagruža iz Komiže pa će se tako i naša bogata tradicija plovidbe i pomorskih vještina prezentirati na tradicijskom brodu – komiškoj sanduli.

Programi na kopnu održavat će se u Hrvatskom maritimnom muzeju, posebno postavljenom za tu prigodu, u kojem će Muzej Staroga Grada izložbom odabranih fotografija na temu slavne starogradske pomorske kulture predstaviti i dio zajedničke hrvatske maritimne baštine.

Najčitanije