Pomorskom bitkom završeni 8. “Dani Vitezova vranskih”

PAKOSTANE, 22.08.2016. Dani vitezova vranskih- Velika nocna pomorska bitka... U velièanstvenoj bitci je sudjelovala cijela flota brodovlja, jedrenjaci, brodice i druga plovila
PAKOSTANE, 22.08.2016. Dani vitezova vranskih- Velika nocna pomorska bitka… U velièanstvenoj bitci je sudjelovala cijela flota brodovlja, jedrenjaci, brodice i druga plovila

Spektakularnom povijesno-turističkom manifestacijom na moru pod nazivom “Velika pomorska noćna bitka”, završeni su ovogodišnji osmi po redu “Dani Vitezova vranskih“, što ih Općina Pakoštane, Turistička zajednica općine Pakoštane i Udruga Vitezovi vranski organiziraju na povijesnim prostorima gdje su se odigravali mnogi značajni događaji hrvatske povijesti.

Uz šarene ženske i muške nošnje različitih povijesnih razdoblja manifestacija koja oživljava povijest na plaži Janica u Pakoštanima je okupila više tisuća posjetitelja.

– Mi na ovaj način evociramo uspomene na križare, kršćanske borce za očuvanje vjere i domovine, kazala nam je Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane.

U veličanstvenoj bitci sudjelovala je cijela flota brodovlja, jedrenjaci, brodice i druga plovila. Posjetitelji su, osim u ljepoti brodova, mogli uživati i u svjetlosno-zvučnim efektima, vatrenim strijelama, kuburama, topovima, katapultima… Na oduševljenje nazočnih, naročito brojne djece, sve je završilo 14-minutnim vatrometom.

Osim domaćih viteških skupina gostovale su i viteške skupine iz Slovačke, Mađarske, Slovenije i Češke, ukupno oko 400 sudionika. Uz najveću predstavu noćne bitke na otvorenom, po svom obimu i tematici koju obrađuje, jedna je ovo od najvećih manifestacija povijesne tematike u cijeloj Hrvatskoj. Trodnevnim zbivanjima Vrana i Pakoštane još su jednom postali poprište epske bitke između kršćanske i osmanlijske vojske na autentičnim lokacijama.

Foto: Velimir Brkić

www.zadarskilist.hr

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.