Na pomorskoj fešti više od 50 tradicijskih brodova i jedrenjaka sa cijelog Jadrana

Dani u Vali - Hvar
Dani u Vali – Hvar
U povodu obilježavanja 2400. godišnjice utemeljenja grčkog polisa Farosa, današnjega Staroga Grada na Hvaru, Udruga Cronaves iz Splita od 8. do 11.septembra 2016. organizuje međunarodni Festival Dani u Vali.

Riječ je o festivalu mora, pomorstva i maritimne baštine, prvome takve vrste u Hrvatskoj, na kojemu će se okupiti 60-ak starih, tradicijskih brodova iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, od brijunske batane do leuta iz Vela Luke i neretvanske trupice.

-Festivalski program osmislili su članovi Udruge Cronaves s proslavljenim jedriličarom Leom Lemešićem, koji je i prvi kormilar leuta „Slobodna Dalmacija” o kojemu od prošle godine skrbi Cronaves. Posebna festivalska atrakcija bit će noćna parada brodova, kada će se tradicionalnim barkama priključiti i klasične drvene jedrilice, drveni obiteljski krstaši iz 50-ih i 60-ih godina te moderne barke i jedrilice koje se zateknu u starogradskom zaljevu, ukupno 15-ak tipova brodova, najavljuje Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves.

Na starogradskoj Rivi sagradit će se maritimno selo, u kojemu će se svakodnevno održavati radionice za djecu, radionica tradicionalne gradnje broda kalafata s otoka Murtera te radionica izrade tradicionalnih ribarskih alata, a uz bogat kulturno-umjetnički program, cjelovečernje koncerte i izložbe, održat će se okrugli stolovi o hrvatskoj maritimnoj baštini te znanstveni skup „Faros i Starogradsko polje”.

Festival Dani u Vali predstavljen je u Europskom parlamentu u Bruxellesu te na najvećem svjetskom festivalu mora u Brestu u srpnju ove godine, gdje je dolazak potvrdio i poseban gost Bernard Cadoret, osnivač uglednog nautičkog magazina „Chasse maree” iz Francuske.

Cilj pokretanja prvoga hrvatskog festivala mora pomorstva i maritimne baštine jest promocija nautičkog turizma, podizanje svijesti o Hrvatskoj kao maritimnoj zemlji, prezentacija hrvatske maritimne i kulturne baštine, prezentacija hrvatske gastro-enološke kulture i tradicijskih zanata, ribarskih, brodograditeljskih i nautičkih umijeća te obogaćivanje turističke ponude otoka Hvara i općenito Splitsko-dalmatinske županije.

U službenom dijelu festivala Dani u Vali sudjelovat će 60-ak brodova iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Istru i Kvarner predstavit će deset brodova, sa zadarskog područja dolaze dvije gajete – iz Ugrinića s otoka Pašmana i Condura Croatica iz Zadra.

Iz Šibensko-kninske županije, s otoka Murtera – Jezera i Betine, stiže 15-ak brodova.

Domaćine, Splitsko-dalmatinsku županiju, predstavit će najviše brodova: leuti „Leute moj” i „Slobodna Dalmacija”, paranca „Zmaj 2″ iz Omiša, dvije gajete iz Bola na Braču, 15-ak barki iz Vrboske u organizaciji Udruge Lantina Vrboska, dvije barke iz Hvara, tri falkuše i kuter iz Komiže te tri jedrenjaka – „Bente Dorte”, „Lirica” i „Palmižana” iz Staroga Grada i kao posebna atrakcija, najmanji brod na festivalu, pasara na jedra „Dela” duga 3,60 m.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije dolaze leut i gajeta iz Vela Luke te neretvanska trupica.

Gosti iz Crne gore najavili su dolazak s dvije pasare arsenalke iz Bara izrađene u čuvenoj kalafatskoj radionici Bokovac, a iz Slovenije s dvije klasične drvene jedrilice.

U programu će sudjelovati i jedrilica „Hir 3″ koja je otplovila svijet, nekoliko starih drvenih jedrilica skupine labud classic iz Splita, školski brod „Kraljica mora”, dvije gundule iz Komiže o kojima brine Udruga Palagruža, stari brod koji će na starogradskoj Rivi kalafatat Nikola Skračić s otoka Murtera te veslački kuter Hrvatske ratne mornarice kojemu će se „suprotstaviti” neretvanska lađa sa ženskom posadom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.