16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski fakultet s Maerskom sklopio ugovor o saradnji

Pomorski Rijeka
Pomorski Rijeka

Ugovor o suradnji između Mearsk Linea, jednog od najvećih kontejnerskih brodara u svijetu i Pomorskog fakulteta u Rijeci potpisali su u petak potpredsjednik Maerska i voditelj Odjela prometa za Latinsku Ameriku i Oceaniju Dean Rodin i dekan fakulteta prof. Serđo Kos. Ugovor se odnosi na zapošljavanje pomoraca po završenom fakultetskom obrazovanju, ali i mogućnost praktične obuke i usavršavanja te zapošljavanja u »kopnenom« dijelu poslovanja kompanije, piše Novi list.

Nakon potpisivanja Rodin je održao predavanje pred prepunim auditorijem, na temu kontejnerskog prijevoza, od kratkog povijesnog prikaza razvoja ove grane brodarstva, do trenutne krize, njenih uzroka, do mogućih posljedica, te načina svladavanja teškoća korištenjem novih tehnologija, ali i dramatičnim zaokretom u promišljanju brodarstva i brodarskih usluga općenito.

Rodin, inače diplomant Pomorskog fakulteta, je prvenstveno govorio o poslovnoj strani kontejnerskog prijevoza, uz tek kraće osvrte na samu tehnologiju prijevoza i brodove, budući da se i sam kao jedan od vodećih ljudi kompanije prvenstveno bavi profitabilnošću ove grane pomorstva, otvaranjem novih tržišta i sličnim poslovima.

Glavni uzroci krize u kontejnerskom prijevozu, uz pad gospodarske aktivnosti, prema njegovim su riječima nesrazmjer između ponude i potražnje brodskog prostora, zbog čega konstantno padaju vozarine, ali i neprilagođenost poslovanja brodara novim trendovima i zahtjevima tržišta, odnosno korisnika usluga prijevoza. Posebno zanimljiv dio predavanja odnosio se na moguće rizike i pojavu potencijalne konkurencije izvan branše, koja bi brodare mogla svesti na puke prijevoznike, dok bi komercijalni dio posla preuzele druge tvrtke. Govorio je i o svjetskim tokovima kontejnerskog prijevoza, glavnim pravcima istok-zapad i sjever-jug, posebno ističući snažan rast kratkih linija, između država na istom kontinentu, čemu se sve više okreću i najveći brodari, za razliku od prethodnih trendova kada su te poslove obavljale uglavnom manje brodarske kompanije.

Što se budućnosti kontejnerskog prijevoza morem tiče, Rodin smatra da će doći do okrupnjavanja ove danas poprilično disperzirane grane, no to samo po sebi teško da će biti dovoljno, bez daleko veće fleksibilnosti i širenja ponude usluga prema korisnicima prijevoza.

Foto: Josip Krmpotić/Radio Rijeka

www.novilist.hr

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije