11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U pola godine Hrvatsku posjetilo 288 kruzera

Dubrovnik - Gruž foto Du List
Dubrovnik – Gruž foto Du List

U prvih šest mjeseci u hrvatske je luke uplovilo 288 brodova na kružnim putovanjima, na kojima je došlo gotovo 372 tisuće turista. Riječ je o povećanju broja turista pristiglih tim načinom za gotovo 6 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, dok se porast, osim u samom broju kruzera, kojih je stiglo za 1,8 posto više, zabilježen i u boju dana boravka, piše Poslovni dnevnik.

Zadržali su se ukupno 689 dana, što je u prosjeku 2 dana, a to je preko 12 posto više nego u prvih šest mjeseci 2015. Najviše posjeta imao je Dubrovnik, u kojemu je prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more imalo više od 63 posto brodova. Slijede Splitsko-dalmatinska županija čiji je udjel u strukturi kružnih putovanja stranih brodova 21,5 posto, te Zadarska i Istarska s po 6 posto i Šibensko-kninska s 2,4 posto.

No, podaci državne statistike otkrivaju i kako su za porast kruzinga u prvom polugodištu najzaslužniji ožujak i travanj, u kojima su osjetno bolji rezultati nego u istim mjesecima 2015. dok su maj i jun i po broju putovanja i putnika ispod lanjske razine.

Najčitanije