Pokrenuta inicijativa za zaštitu izvornosti novigradske dagnje

Dagnje
Dagnje

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) pokrenula je inicijativu dobivanja zaštićene oznake izvornosti (ZOI) i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) za novigradsku dagnju.

Cilj je do kraja 2015. god. udružiti proizvođače školjaka u akvatoriju Novigradskog mora (BONACA, Jasenice; DAGNJA I MORSKA AKVAKULTURA, Posedarje; DAGNJE KNEŽEVIĆ, Poljica-Brig; DUJE, Posedarje; PECTEN d.o.o., Novigrad; PORAT, Kruševo; SEASUN, Zadar; ŠKRAPA, Zadar) u udrugu „Novigradska dagnja” koja bi bila nositelj zahtjeva.

U sklopu projekta uzgajivači će donirati 500 kg daganja što će stanovnicima Zadarske županije i njihovim gostima pružiti priliku da uživaju u punini okusa i mirisa ovog vrhunskog proizvoda u tipičnom mediteranskom okruženju. Gastro događaj održat će se na Novigradskoj rivi 11. srpnja s početkom u 21 sat. Također, u sklopu ovog događaja AGRRA i Općina Novigrad organiziraju predavanje na temu dagnje i zaštite poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koje će se održati istog dana u 19.30 sati u Zavičajnom muzeju u Novigradu.

Na ulazu u Novigrad postavljen je i info panel koji prikazuje proizvodno područje novigradske dagnje, a do kraja godine, u dogovoru sa ostalim jedinicama lokalne samouprave koje gravitiraju akvatoriju Novigradskog mora, bit će postavljeni i dodatni info paneli.

www.pomorac.net

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.