Podržati malo ribarstvo

Podržati malo ribarstvo
Podržati malo ribarstvo

Sektor malog ribarstva trebalo bi podržati više od bilo kojeg drugog, a Evropska komisija (EK) će u narednom periodu dati smjernice o najboljem načinu korišćenja dostupnih vidova finansiranja, ocijenjeno je na Ministarskoj konferenciji o upravljanju ribarstvom na Mediteranu.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da će EK u narednom periodu dati smjernice na koji način se mogu najbolje iskoristiti dostupni vidovi finansiranja, kroz Instrument evropskog susjedstva i Evropski pomorski i ribarski fond.

Komesar za zaštitu životne sredine, pomorska pitanja i ribarstvo, Karmenu Vella, kazao je na konferenciji u Briselu da je vrijeme za zajedničko djelovanje kako bi se osigurala dugoročna budućnost sektora ribarstva, s obzirom na to da se oko 93 odsto ribljeg fonda u Mediteranu pretjerano iskorištava.

On je, na konferenciji koja je okupila delegacije iz preko 20 zemalja i predstavnike raznih međunarodnih institucija, saopštio da govor crnogorskog ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića, predstavlja dobru intervenciju, posebno imajući u vidu dio u kojem se navodi da ribolov u Crnoj Gori ima snažnu sociološku i kultulorošku ulogu.

Ivanović je rekao da najveći dio ribarstva u Crnoj Gori predstavljaju obalni ili mali ribari koji vjekovima unazad obavljaju ribolov na svojstven način, kao i da se ne smije uništavati kultura, tradicija i istorija koje su pomogle u očuvanju postojećih resursa.

Učesnici konferencije ocijenili su da se u cilju oporavka i zaštite ribljeg fonda mora djelovati zajednički i na svim nivoima – nacionalnom, regionalnom, međunarodnom i evropskom.

“Nema jedinstvenog srebrnog metka za rješenje svih problema, već je potrebna adekvatna kombinacija mjera, u prvom redu, jačanje borbe protiv nelegalnog ribarenja, unaprijeđenje naučne saradnje, kao i uključivanje zainteresovanih strana u proces donošenja odluka”, navedeno je na konferenciji.

Učesnici su poručili i da je neophodno pažljivo proučiti i otkloniti socio-ekonomski uticaj mjera zaštite ribljih resursa, posebno kada je riječ o malom ribarstvu.

“Uprkos činjenici da su mali ribari izuzeti od potrebe davanja podataka, važno je prikupiti što više informacija o njima, kako bi im se pomoglo na najbolji način”, ocijenjeno je na skupu.

Planirano je da na narednoj Ministarskoj konferenciji, koja bi trebalo da bude održana u martu naredne godine, bude usvojena Zajednička deklaracija o održivosti ribarstva u Mediteranu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.