12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeo se graditi najveći svjetski podvodni restoran

podvodni restoran

U Norveškoj se počeo graditi prvi europski podvodni restoran koji je ujedno i najveći svjetski podvodni restoran.

Restoran se nalazi na dubini od osam metara i polupotopljen je u moru. Prilikom njegove izgradnje u njega je ugrađeno dvije tisuće tona betona te ima i desetmetarski panoramski prozor, a ukupne je veličine 600 metara kvadratnih.

Nalazi se kod sela Båly na najjužnijoj tački Norveške.

Restoran simboličnog naziva “Under” imat će i ulogu centra za istraživanje podmorja na krajnjem jugu Norveške. U prijevodu njegov naziv znači “ispod”, ali i “čudo” što zasigurno i jest zahvaljujući svojem monolitnom obliku koji jednim dijelom izranja na obalu. Zidovi čija debljina iznosi jedan metar omogućavaju izdržavanje snažnih udara i pritiska morskih valova i struja. Ovaj projekt osmislili su arhitekti iz studija “Snøhetta”, a voditelj projekta, Arne Marthinsen, izjavio je kako su zahvaljujući naftnim iskapanjima koja traju desetljećima svladali izračune i načine podvodne izgradnje. Restoran “Under” može primiti oko stotinu gostiju kojima će pružiti nezaboravno iskustvo uživanja u hrani i biološkoj raznolikosti mora.

Inače, osim ovog podvodnog restorana koji se nalazi u Norveškoj, poznati su i oni na Maldivima, Crvenom moru i u Dubaiju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije