7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela realizacija projekta “Jačanje kontrole i upravljanja u ribarstvu”

Kočarica
Kočarica – Foto:Boka News

Projekat “Jačanje kontrole i upravljanja u ribarstvu”, koji finansira Evropska unija iz sredstava pretpristupne pomoći (IPA), omogućiće da se u Crnoj Gori unaprijedi ribarski informacioni sistem, kao i inspekcijska kontrola, upravljanje ribarstvom i bezbjednost plovidbe na ribarskim plovilima.

„Cilj je da se kroz projekat, vrijedan 450.000 eura, osnaži i unaprijedi informacioni sistem, kao i da se obuči administracija, ribarska inspekcija, naučnici i ribari za korišćenje informacionih tehnologija u svrhu efikasnije kontrole i jednostavnijeg izvještavanja i upravljanja ribarskim sektorom u Crnoj Gori“, ocijenjeno je danas na sastanku održanom povodom otvaranja projekta.

Projekat će, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, realizovati špansko-crnogorski konzorcijum „Tragsatec-StudioLasso“, u periodu od 18 mjeseci, kroz tri faze.

„Prva faza projekta podrazumijeva usklađivanje Ribarskog informacionog sistema Crne Gore sa novim pravilima Zajedničke ribarstvene politike i njegovu nadogradnja sa: elektronskim dnevnicima ulova, registrom bioloških podataka, registrom kupaca i prodavaca i elektronskom potvrdom o ulovu“, navode iz Ministarstva.

Realizacijom prve faze, dodaje se u saopštenju, značajno će biti unaprijeđen sistem kontrole i borbe protiv nelegalnog ribolova i stavljanja u promet ribe i drugih morskih organizama koja dolazi iz nelegalnog ribolova.

„Druga faza projekta se odnosi na podršku profesionalnim ribarima, nosiocima dozvole za obavljanje privrednog ribolova na moru, sa plovilima dužim od 10m, u nabavci i ugradnji uređaja za automatsku identifikaciju plovila“, kazali su iz Ministarstva.

Kako dodaju, realizacijom druge faze, odnosno nabavkom i instalacijom pomenutih uređaja na ribarskim plovilima, značajno će se povećati bezbjednost plovidbe na ribarskim plovilima.

„Takođe, kroz ovu fazu će se uspostaviti i razmjena podataka između Ribarskog informacionog sistema Ministarstva poljoprivrede i Sistema za monitoring pomorskog saobraćaja Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Treća faza projekta se odnosi na obuku zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarske inspekcije, naučnika sa Instituta za biologiju mora i ribara za korišćenja Ribarskog informacionog sistama“, dodaje se u saopštenju.

Realizacijom treće faze, navedeno je, značajno će se unaprijediti poznavanje informacionih sistema od strane svih zainteresovanih subjekata, kao i efikasnost u radu ribarske inspekcije, naučnika i administracije.

 

Najčitanije