16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela obuka stranih pomoraca na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru

Photo: Siniša Luković
Simulator

Na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, u okviru crnogorsko – norveškog centra za obuku pomoraca, od 4. do 14. marta biće obučavano 25 stranih pomoraca. Ovoje prva obuka koja se izvodi za potrebe međunarodnog tržišta“, kazao je za Pobjedu dekan prof. dr Danilo Nikolić.

Nikolić podsjeća da je obuka stranih pomoraca dio zajedničkog projekta Fakulteta za pomorstvo iz Kotora i University College iz istoimenog grada iz Norveške, pod nazivom „Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initiative“.

Zahvaljujući tom projektu koji je vrijedan 1,4 milona eura, Fakultet za pomorstvo postaje Centar za obuku pomoraca iz čitavog svijeta. Da bi to mogao da radi uložena su sredstva u nastavne simulatore, obuku nastavnog kadra, stručnu pomoć, studijska putovanja…

Predstojeće obuke iz offshore operacija (Winch Operation i Anchor Handling Operations Team Training) predviđene su za pomorce koji su zaposleni u norveškoj kompaniji Siem Offshore AS. Polaznici su različitih nacionalnosti, dok su instruktori iz Norveške i već duži niz godina izvode ove obuke u centru za obuku pomoraca u Alesundu“, kazao je Nikolić, naglašavajući da će norveški instruktori raditi uz pomoć crnogorskih kolega.

„Važno je istaći da Kompanija Siem Offshore AS u svom vlasništvu posjeduje više od 40 brodova namijenjenih za potrebe naftnih platformi u Sjevernom moru i Brazilu, kao i jedan brod namijenjen za podvodna istraživanja, jedinstven u svijetu“, kazao je dekan Nikolić.

Fakultet za pomorstvo Kotor
Fakultet za pomorstvo Kotor

On naglašava da je to samo početak saradnje sa ovom kompanijom, čiji su brodovi poslužili kao modeli da se napravi OSC offshore simulator koji je prošle godine instaliran na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru.

„Instaliranjem ovog simulatora, stvorili su se uslovi da se Fakultet za pomorstvo pozicionira kao jedan od vodećih centara za obuku ove vrste na Mediteranu, a realizacija projekta je značajan korak u ponovnom pozicioniranju Crne Gore na regionalnoj i globalnoj pomorskoj mapi“, kazao je Nikolić.

U centru su, kazao je on do sada održane dvije obuke pod nadzorom instruktora kapetana Knut Steinar Dyrkorna iz Norveške, za nastavnike i saradnike kao i za najbolje studente Fakulteta.

Projekat ,,Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initiative“ odobren za finansiranje od Norveškog ministarstva vanjskih poslova. Koordinator je Allesund University College, dok je UCG odnosno Fakultet za pomorstvo Kotor partner i korisnik sredstava u realizaciji projekta u vrijednosti od 1.350.000 eura.

Dekan Nikolić najavio je novine u nastavnom programu za narednu studijsku godinu.

Da je rezultat ovog projekta vrlo važan za podizanje kvaliteta nastave na Fakultetu, govori i činjenica da će se od naredne akademske godine na Fakultetu za pomorstvo, u redovnoj nastavi, izučavati problematika vezana za tehnologije naftnih platformi i brodova namijenjenih za njihovo snabdijevanje (offshore vessels), što će biti jedinstven primjer izučavanja ove problematike u nastavnom programu fakulteta u regionu kazao je Nikolić.

Najčitanije