Konferencija “Adriatic 2017 – Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s brodova”

Sa konferencije

Međunarodna konferencija “Adriatic 2017 – Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s brodova” počela je u ponedjeljak u Splitu i tokom pet dana njezina trajanja govoriti o mogućnostima boljeg sprječavanja onečišćenja Jadrana, a završnog dana, 5.oktobra u Kaštelanskom zaljevu će se održati “Nacionalan pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora.”

“Jadransko more je jedan od gospodarski identiteta Hrvatske i njegovo očuvanje prioritetan je zadatak svih tijela državne uprave i operativnih snaga s nadležnostima na moru,” rekao je u ime organizatora konferencije Siniša Orlić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.

Raspravljat će se o izazovima u suzbijanju onečišćenja i razmijeniti iskustva na razini Europske unije, Baltika, Sredozemlja, kao i na nacionalnoj i regionalnoj razini, sagledat će se pitanja zašite mora i iz perspektive brodarske industrije i luka i razgovarat će se o tehničkim i operativnim rješenjima u suzbijanju onečišćenja mora, rekao je.

Državna tajnica u Ministartsvu mora prometa i infrastrukture Maja Markovčić-Kostelac je istaknula kako je iznimno važno razvijati preventivne sposobnosti u spriječavanju onečišćenja mora.

“U prosjeku godišnje u Jadran ima oko 7500 uplovljavanja i isplovljavanja i prijevoza 75 milijuna tona opasnih i štetnih tvari, od kojih se u hrvatske luke istovari 11,5 milijuna tona. Osim toga godišnje Jadranom plovi oko 180.000 brodica i jahti. Sve te brojke pozivaju na oprez i nužnost razvijanja preventivnih mjera i učinkovitu reakciju u slučaju onečišćenja,” kazala je Mrakovčić-Kostelac.

Poosebno su važne sigurnosne mjere za sprječavanje pomorskih nesreće kolje onečišćuju more i unapređivanje sposobnosti brzog reagiranja, rekla je i navela kako se u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture radi na novom planu intervencija na moru u slučaju onečišćenja koji će biti usvojen 2018. godine.

Jadransko more je malo, zatvoreno i relativno plitko pa niti jedna obalna država ne može biti učinkovita ako aktivno ne sudjeluje u regionalnim oblicima suradnje, kazala je Mrakovčić-Kostelac.

Predstavnik Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Frederic Hébert je rekao da je velik promet na Jadranskom moru te je potrebno razvijati sustav sprječavanja njegove ekološke ranjivosti.

“Zaštita mora od onečišćenja mora biti svakodnevna,” poručio je Hébert. Dodao je kako je EMSA spremna pomoći Jadranu primjenom praksi zemalja članica Europske unije u sprječavanju onečišćenja.

Predstavnik Regionalnog centra za intervencije u slučaju onečišćenja Sredozemnog mora (REMPEC) Malek Smaoui je naglasio kako je zbog porasta turizma potrebna veća suradnja zemalja ne Mediteranu radi prevencije onečišćenja mora.

“Hrvatska, Slovenija i Italija trebaju što bolje surađivati u zaštiti Jadrana od onečišćenja,” kazao je Smaoui.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.