Plutajuće platforme budućnost školjkarstva i u Stonu?

Ston – foto Mario Todoric/Hanza Media

Kongres Akvakulture koji se ove sedmice održava u Dubrovniku otvorio je hrvatskim školjkarima i uzgajivačima ribe mogućnosti za razmjenu ideja i susret s kolegama iz drugih dijelova svijeta. Nije to bila prilika samo za velike hrvatske tvrtke već i za one male, lokalne, dubrovačko-neretvanske školjkare.

Dvojac iz Španjolske, Esteban Camacho, direktor tvrtke IDIFOR te Juan Angel Lopez, direktor tvrtke RDC, koji su osmislili inovaciju na području uzgoja kamenica i mušula posjetili su Županijsku komoru Dubrovnik gdje su prezentirali projekt plutajućih platformi za uzgoj kamenica i mušula. Na susretu su ih predstavnici Komore informirali o trenutno procijenjenim količinama proizvodnje, područjima uzgoja i specifičnostima ovog područja.

Španjolci su predstavili svoj inovativni proizvod, koji je specifičan po tome što se na vrlo malom prostoru može proizvesti puno veća količina nego tradicionalnim metodama uzgoja. Takve platforme, putem posebnih mreža imaju zaštitu od predatora, kao što su orade, specifične za naše područje, gdje brojnim školjkarima čine štetu.

Mladi španjolski poduzetnici, uz posredovanje Komore, susret će se sutra s par stonskih školjkara koji su zainteresirani za ovaj projekt. Možda nakon te posjete i u Stonu budemo imali priliku vidjeti plutajuće platforme za uzgoj kamenica i mušula.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.