12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Na plaži kod Orebića pronađena velika lešina kljunastog kita

Na plaži kod Orebića pronađena velika lešina – foto Ivica Trojanović

Jutros je kod Orebića u moru, na predjelu Dubravica, osvanula lešina velikog morskog sisavca.

Fotografije uginulog sisavca na Facebooku je objavio Ivica Trojanović, koji ističe da se najvjerojatnije radi o nekoj vrsti kita kojeg je more donijelo tijekom nedavnih jakih južnih vjetrova. Uginuli sisavac je, navodi Trojanović, dug oko pet metara s masom od više stotina kilograma. Lešina je još uvijek kompaktna, iako u stanju raspadanja te zasad ne predstavlja ugrozu.

O otkriću su obaviještene nadležne službe, od ovlaštenog veterinara do znanstvenika, a od njih se očekuje odgovor na pitanje o kojoj se točno vrsti sisavca radi, piše Trojanović, koji dodaje da, s obzirom na veličinu uginulog morskog sisavca, na ovom području dosad nije bilo ničeg sličnog.

Na plaži kod Orebića pronađena velika lešina – foto Ivica Trojanović

Stručnjak s kojim je razgovarao Index navodi da bi se moglo raditi o Cuvierovom kljunastom kitu (Ziphius cavirostris), barem ako je suditi po veličini i manjoj prsnoj peraji koja je vidljiva na fotografijama.

Na plaži kod Orebića pronađena velika lešina – foto Ivica Trojanović

Kako nam je potvrđeno kasno poslijepodne, zaista se radi o Cuvierovom kljunastom kitu, što je vidljivo iz karakterističnog oblika usta.

Izvor:index.hr
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije