20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pivo od stonske kamenice

PaoloBbertani - pivar
PaoloBbertani – pivar

Leonardo Di Vincenzo, osnivač i vlasnik pivovare ‘Birra del Borgo’, počeo je s ovim poslom 2005. godine. Otvoriti ovakav posao značilo je tada prihvatiti izazov kako god pogledate! Započeo je s idejom talijanskog štiha klasičnim stilovima pive. Italija tada nije imala nikakvu priču o pivi, pa nam je to omogućilo slobodu u inovacijama – kaže u razgovoru za DuList Paolo Bertani, mladi zaposlenik pivovare Birra del Borgo.

Ova priča uskoro bi mogla odjeknuti u Hrvatskoj, pa tako i u Dubrovniku, jer, naime, Talijani na naše tržište dolaze s pivama od kamenice! Da, upravo tako. Naime, Birra del Borgo poznata je, među ostalim, po svojoj pivi ‘Perle ai Porci (‘Biserje pred svinje’), koja se radi s kamenicama, a novost je, kaže Paolo, to što planiraju otkupljivati kamenice iz Malog Stona.

– Moram istaknuti kako se piva radi s kamenicama, ne ekstraktom kamenica. Dakle, tek krećemo ‘prema vama’, ali smo iznimno sretni što ćemo podržati lokalni ‘slow food ‘ festival u Stonu – ističe Paolo, a na pitanje planiraju li možda raditi ‘product placement’ u Dubrovniku, odnosno, hoćemo li uskoro imati priliku kušati talijansku pivu sa (stonskim) kamenicama, odgovara:

– Da, imamo uvoznika, Dianu Jelaska iz Regina del Formaggio u Splitu, koja već sad radi punom parom, te ćete tako u sljedećih nekoliko mjeseci moći probati naše pive po cijeloj Hrvatskoj! – kaže Paolo.

Piva neobičnog naziva, Perle ai Porci, specifična je po svom mirisu, okusu, ona je, kaže Paolo, ‘noble’…

– Kada je kušate, to je kao da ste kušali sjećanje na more. Miriše i okusom je neobična, naime nije preagresivna. Ima omjer između pravog ‘stouta’ te izvrsnog okusa kamenice. Sjajno izbalansiran omjer – kaže. Naravno, piva od kamenica nije jedina u Birra del Borgo za koju biste mogli reći kako je u najmanju ruku neobična.

Kamenice - Ston
Kamenice – Ston

– Neke naše ‘bizarne’ pive su okusom prilično nekonvencionalne. Na primjer, ‘Equilibrista’ je piva-šampanjac koja možda čak najbolje prikazuje kakvu mi to filozofiju nosimo u našoj pivovari, naše pomicanje granica! Vjerujemo kako je klasična ideja, stil pive nešto što treba mijenjati, te u to ulažemo sav naš napor, stvarajući nove pive i nove pristupe pivi kao takvoj. Naravno, ne zaboravljamo niti klasične stilove te ‘pive za svakog’, jer piva kao prvo mora biti pitka, izbalansirana te dobar alat za dobro društvo – smije se Paolo.

Radite li ale, lager, nešto treće? Kako radite vaše pive, u drvenim bačvama ili? – zanimalo nas je, a Paolo spremno odgovara:

– Poprilično smo ludi po tom pitanju! Naravno, koristimo drvene bačve za zrenje, ali također i tzv. ‘anphora terracota’ posude… Klasične metode pri na primjer proizvodnji ‘Equilibrista’, a također volimo eksperimentirati na svim poljima izrade pive. Upravo smo započeli sa zanimljivim novim projektom u našoj staroj, maloj pivovari koju smo u potpunosti renovirali, tako da se prebacujemo na 100-postotnu tzv. spontanu pivovaru starog stila, sa 120 bačava u njoj – ističe Paolo.

Bertoni-pivovara
Bertoni-pivovara

Razumiju li Hrvati pivu, pitamo Paola.

– Hrvatsko tržište orijentirano je ka craft pivama, a to je razlog zašto će možda biti potreban duži put prema kompleksnosti drugih tržišta. A istodobno imate nevjerojatan interes prema pivskoj industriji i vjerujem kako će se puno toga promijeniti u Hrvatskoj u idućih nekoliko godina, što i nas veseli, jer naći novu tržišnu nišu uvijek je pravo zadovoljstvo – kaže Paolo, kojeg smo za kraj zamolili da nam preporuči kakvu dobru kombinaciju jela i pive.

– Pa, što kažete na stout s kamenicama? (smijeh). Preporučio bih stare sireve s lijepom pale ale pivom ili mlade sireve s nježnom saison pivom. Po meni, ovo su klasične, ali uvijek efektne kombinacije – dodaje Paolo uz osmijeh.

www.dulist.hr

Izvor:du
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije