10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pismo sa Titanika prodato za 166.000 dolara

Pismo Foto: Reuters

Pismo koje je napisao jedan od putnika nastradalih na Titaniku dan pre nego što je brod potonuo prodato je na aukciji u Velikoj Britaniji za rekordnih 126.000 funti (166.000 dolara).

Rukom napisano pismo na papiru sa zaglavljem Titanika napisao je putnik prve klase Aleksander Oskar Holverson 13. aprila, 1912. godine, dan pre nego što je brod udario u ledeni breg i potonuo.

U nesreći je poginulo više od 1.500 putnika. Trgovac Holverson nameravao je da pošalje pismo majci u Njujorku. Pismo, jedno od poslednjih za koje se zna da je neko od nastradalih napisao na brodu, pronađeno je kada je izvučeno Holversonovo telo i poslato njegovoj porodici, prenosi agencija AP.

U njemu se nalazi dirljiva prognoza “ako sve bude dobro stićićemo u Njujork u sredu”, prenosi britanski list Gardijan. Holverson u pismu opisuje luksuznu opremu broda.

“Ovaj brod je gigantske veličine i opremljen kao neka palata. Hrana i muzika su izvrsni”.

Prethodni rekord za neko pismo sa Titanika bio je 119.000 funti. Početna cena Holversonovog pisma bila je 80.000 funti.

Aukcijska kuća Henri Oldridž i San, koja se specijlizovala za predmete sa Titanika, saopštila je juče da se radi o “najvažnijem pismu sa Titanika koje je ikad ponuđeno na aukciji”.

Uz pismo su priloženi i beleška njegove majke Rejčel gde opisuje svoj gubitak i slika Holversona i njegove supruge Meri, snimljena u Njujorku pred njihov polazak u Evropu.

Meri je preživela brodolom, koji se dogodio kada su se ona i suprug vraćali nazad u SAD.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije