12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Peticija Greenpeacea Hrvatska “Spasimo Mediteran od najezde plastike”

Plastika u-moru–Greenpeace

S obzirom na sve češće ekološke katastrofe, Greenpeace Hrvatska je pokrenuo peticiju “Spasimo Mediteran od najezde plastike”.

“Procjenjuje se da do 12 milijuna tona plastike godišnje ulazi u naša mora diljem svijeta te da oko 80 posto onečišćenja svjetskih mora otpada na plastiku. Mora i oceani guše se i ne mogu više izdržati! Vlade to mogu zaustaviti! Ministri upravo izmjenjuju propise EU u vezi s otpadom: zatraži od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se bori protiv onečišćenja plastikom. Učini to za spas kornjača, kitova, morskih ptica”, stoji u opisu peticije koju je moguće online potpisati.

Opis peticije pokrenute na hrvatskoj stranici Greenpeacea prenosimo u cijelosti:
Sve više proizvodimo plastiku za jednokratnu upotrebu, koja nam je uglavnom nepotrebna, a recikliranje samo po sebi nije dovoljno rješenje. Najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu! Nemojmo dopustiti da plastika, koja se u našem okolišu zadržava i stotinama godina, guši naša predivna mora, ubija morske životinje i ulazi u hranidbeni lanac. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Pomozi da tome stanemo na kraj!

Pozivamo ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se uključi u borbu protiv onečišćenja plastikom; to znači i poduzimanje hitnih mjera za sprečavanje nastanka otpada plastike za jednokratnu upotrebu. Ne preostaje nam puno vremena, trenutak za promjenu je već sada!

Tražimo od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića:
Da se zauzme da promjene zakona o otpadu EU omoguće zemljama članicama da i same ograničavaju i smanjuju glavne izvore plastičnog otpada i smeća.

Da poduzme hitne mjere u svrhu smanjenja količine plastike za jednokratnu upotrebu i potakne promjenu navika i ponašanja te inovacije! Ključne riječi su: smanjenje upotrebe, ponovna upotreba, a tek onda recikliranje!

Peticiju možete potpisati ovdje:
http://www.greenpeace.org/croatia/hr/Postani-aktivan/Spasimo-Mediteran/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije