9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Perić i Ćetković prvi na Pendula kupu

Pendula kup 2016
Pendula kup 2016

Tradicionalno takmičenje Pendula kup u Dobroj Vodi, koju organizuje klub “Lampuga” sa Velikog Pijeska ove godine okupilo je 22 takmičara, podijeljena u 11 posada koje su činili ribolovci iz Crne Gore i Srbije.

Nakon četvorosatne pendule, u subotu je prevagu odnijelo bolje snalaženje na plavom polju i više upecanih luceva. Najviše uspjeha je imala posada iz Podgorice, koju su činili Mirko Ćetković i njegov kolega Igor Perić, članovi “Lampuge”. Oni su u lovu vještačkim mamcima, voblerima i silikonskim varalicama uspjeli da ostvare 9,58 kilograma ribe i prvi put u drugoj tradiciji takmičenja uzmu primat u odnosu na neku od posada sa Velikog Pijeska. Na njihovoj strani je bila i činjenica što su imali iskusnog barkariola Adema Perazića, koji je na pravi način pratio razbijena jata ribe koju su tog jutra pored takmičara jurili i delfini u zalivu od ponte Oćasa do ponte Volujice.

Drugo mjesto pripalo je postavi koja je važila za jednog od favorita takmičenje – Slavku Petroviću i Peku Budimiću. Oni su sa 7,64 kilograma ulova bili bolji od trećeplasiranih Branka Jevremovića i Borisa Glišića iz Srbije. Njihov skor je na kraju iznosio 4,90 kilograma. Više se očekivalo od još nekih postava na takmičenju, ali je njihov izbor da se fokusiraju na potragu za lampugama, značio gubitak ritma i praćenja jata lokardi, trupčeva i luceva koji su značili prednost u “jupolkama”.

Pendula kup 2016
Pendula kup 2016

Nakon završenog takmičenja, ulovljena riba je pripremljena u restoranu “XXL” na Velikom pijesku, u kuhinji Slavka Petrovića, a takmičari su uz ribu i vino analizirali ribolovni dan. Zanimljivo da je i ove godine izostao ozbiljniji ulov lampuga, koje se na potezu od Velikog pijeska do Kruča love dobro u ovo doba godine. Finese je značio i pravi izbor varalica. Trebalo je loviti malim varalicama, a to je značilo da laganijom opremom imate više šansi da ribe ostane na udici, ali se duže zamara. Iako primjerci nijesu bili veći od kilograma, trupci i lucevi su poznati kao jako borbene ribe, pa je lov primjerenom opremom na pendulanju i veliki gušt za ribolovca.

Najčitanije