16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Penta na struju s kojom možete ploviti 17 sati brzinom od 3,5 km/h

Penta

Prednosti novih električnih izvanbrodskih motora, koji postaju sve traženiji na globalnom tržištu, lako se mogu nabrojiti. Praktični su i lagani, cijene im polako padaju, a stroži ekološki zakoni u mnogim zemljama na rijekama i jezerima više uopće ne dopuštaju uporabu benzinaca na krmi. No, nemojmo se zavaravati, na moru male pente na struju nisu predviđene za duge plovidbe i bitku s valovima, ali će odlično poslužiti kao rezervni igrač na jedrilicama, na kraćim relacijama i u marinama, kao i za odlaske u ribolov ili za panulavanje.

Na pola gasa

Jednu takvu pod nazivom Spirit 1.0 proizvodi tvrtka ePropulsion Technology osnovana 2012. u Hong Kongu. Ona po snazi od 1 KW odgovara benzincu od 3 KS i predviđena je za manja plovila. Glavni adut joj je zapravo litij-polimerska baterija od 1000 Wh koja joj daje snagu za 17 sati rada kada se plovi brzinom od 3,5 km/h, što je dovoljno za domet od 59 km. Logično, kada se vozi maksimalnom snagom i brzinom od 9 km/h, baterija će trajati znatno kraće, odnosno sat vremena. Međutim, možda je najbolje zapamtiti da baterija Spirita 1.0 pri vožnji na pola gasa i brzini plovila od 5,2 km/h traje 5 sati i omogućuje domet od 27 km.

Penta ima sklopivu ručicu, kako ne bi zauzimala puno mjesta na plovilu. Baterija joj se može demontirati i odnijeti na punjenje kod kuće, a pluta na površini ako slučajno upadne u more. Transport motora vrlo je jednostavan budući da inačica s kratkom osovinom (650 mm) zajedno s baterijom teži samo 19,4 kg (verzija s dužom osovinom od 775 mm piza 19,6 kg).

Svi podaci na LED

Propeler se na punom gasu vrti brzinom od 1200 o/min, a što se buke pri radu tiče, ona ne prelazi 60 dB. Penta je vodonepropusna po standardu IP67 i na sebi ima LED ekran na kojem korisnik u svakom trenutku vidi sve bitne parametre uz onaj najvažniji – koliko je kapaciteta još ostalo u bateriji. Uz sve to, BLDC (Brushless DC) elektromotor bez četkica lako se održava – napominju iz ePropulsiona. Spirit 1.0 po cijeni od 1800 eura prodaje slovenska tvrtka Extreme iz Ljubljane. Slovenci jaču ePropulsion pentu na struju Navy 6.0 (po snazi ekvivalent benzincu od 9,9 KS), nude za 3000 eura.

Najčitanije