16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Paradom 2000 brodova završen “Tjedan zaljeva Morbihan”

Parada brodova – foto HINA

Velikom paradom u kojoj je sudjelovalo više od 2000 brodova, među kojima i hrvatski, u nedjelju je završen službeni dio europskog festivala mora “Tjedan zaljeva Morbihan” u Vannesu, u francuskoj regiji Bretanji.

Hrvatsku je u europskom maritimnom selu, uz Irsku, Italiju, Francusku, Nizozemsku i Španjolsku, predstavljala Udruga Palagruža iz Komiže s tri broda te Muzej Staroga Grada s izložbom odabranih fotografija na temu slavne starogradske pomorske kulture.

Osim mnogobrojnih događanja na kopnu, radionica i stručnih predavanja, posade su svakog dana jedrile između 16 luka u zaljevu Morbihan, a najatraktivniju plovidbu na završnoj paradi na obali Atlantika pratilo je, prema procjeni organizatora, oko 150.000 ljudi.

Najatraktivniji bili su stari jedrenjaci, ali publika je jednako burno i oduševljeno pozdravljala sve, od malih sandolina, kajaka, pasara, ribarskih brodova, modernih jedrilica do katamarana i trimarana sagrađenih u malim bretonskim brodogradilištima.

Parada brodova – foto HINA

Odlazak hrvatske 19-člane delegacije u Francusku organizirala je Udruga Cronaves iz Splita, koja je po uzoru na festival u Vannesu prošle godine pokrenula manifestaciju posvećenu hrvatskoj maritimnoj baštini u Starome Gradu na Hvaru pod nazivom “Dani u Vali”.

Najčitanije