11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Papinski brodet – skromni obrok komiških ribara, koji je oduševio papu Aleksandra III

Brodet -foto Božo VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA

Bilo je to prije gotovo osam i pol stoljeća, flota pape Aleksandra III se u martu 1177. godine, na putu u Veneciju, od nevremena sklonila na južnoj strani Palagruže. Papina svita i pridošlo domaće stanovništvo nastojalo je crkvenom poglavaru pripremiti što bolju trpezu.

No, Papinu su pozornost privukli dobro raspoloženi ribari koji su na žalu nešto skuhali i jeli. Papa je probao njihov brujet i oduševio se toliko da je komiškim ribarima dao veće slobode, oslobodio ih je nekih davanja…

Znatiželja me navela da istražim stare navike u drevnim spisima, rekonstruiram skromni obrok komiških ribara na žalu Palagruže i tako ga otrgnem zaboravu.

Temelj te rekonstrukcije je jeftina riba, srdele ili što god se već, ovisno o stađunu, ulovi i stigne u brodsku kuhinju, uz temeljne sastojke kao što su maslinovo ulje, kapula, lovor, vino, te dodatak divljeg luka, trava, kapara, motara…, a za dodatnu slast tu su suhe smokve i suvice. Papinski brujet za prste polizat, baš kao što je to napravio Aleksandar III davnih dana.

POTREBNO JE ZA 4 OSOBE:

  • – 1 kg ribe (srdela…)
    – ½ dl maslinova ulja
    – 1 kapula
    – 1 dl vina
    – 2 struka divljeg luka
    – desetak vrhova kapara
    – 2 lista lovora
    – 1 struk motara
    – 5 suhih smokava
    – 10 suvica
    – začinske trave (malo mravka, kadulje…)

Najčitanije