Papinski brodet – skromni obrok komiških ribara, koji je oduševio papu Aleksandra III

Brodet -foto Božo VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA

Bilo je to prije gotovo osam i pol stoljeća, flota pape Aleksandra III se u martu 1177. godine, na putu u Veneciju, od nevremena sklonila na južnoj strani Palagruže. Papina svita i pridošlo domaće stanovništvo nastojalo je crkvenom poglavaru pripremiti što bolju trpezu.

No, Papinu su pozornost privukli dobro raspoloženi ribari koji su na žalu nešto skuhali i jeli. Papa je probao njihov brujet i oduševio se toliko da je komiškim ribarima dao veće slobode, oslobodio ih je nekih davanja…

Znatiželja me navela da istražim stare navike u drevnim spisima, rekonstruiram skromni obrok komiških ribara na žalu Palagruže i tako ga otrgnem zaboravu.

Temelj te rekonstrukcije je jeftina riba, srdele ili što god se već, ovisno o stađunu, ulovi i stigne u brodsku kuhinju, uz temeljne sastojke kao što su maslinovo ulje, kapula, lovor, vino, te dodatak divljeg luka, trava, kapara, motara…, a za dodatnu slast tu su suhe smokve i suvice. Papinski brujet za prste polizat, baš kao što je to napravio Aleksandar III davnih dana.

POTREBNO JE ZA 4 OSOBE:

 • – 1 kg ribe (srdela…)
  – ½ dl maslinova ulja
  – 1 kapula
  – 1 dl vina
  – 2 struka divljeg luka
  – desetak vrhova kapara
  – 2 lista lovora
  – 1 struk motara
  – 5 suhih smokava
  – 10 suvica
  – začinske trave (malo mravka, kadulje…)

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.