Otvoreni radovi na novoj ACI marini u Slanom

Slano

U Slanom kod Dubrovnika juče je u prisustvu premijera Zorana Milanovića i ostalih dužnosnika svečano obilježen početak gradnje nove, 22. marine u nacionalnom sustavu ACI, u koju se ulaže 60 milijuna kuna i koja će prve nautičare primiti iduće godine početkom nautičke sezone.

Riječ je o prvom kapitalnom projektu državne tvrtke ACI (Adriatic International Club) nakon 24 godine. Nova marina u Slanom, koja će nositi ime Veljka Barbierija – osnivača ACI -ja, nautičarima će osim vezova za 200 plovila duljine 11 do 25 metara nuditi i brojne morske i kopnene sadržaje, poput vanjskog bazena, recepcije, ugostiteljstva, sanitarija, parkirališta za stotinu automobila i druge.

Izvođači radova su tvrtke Pomgrad inženjering d.o.o. i Lavčević d.d., koji su kao i ACI, koncesiju za tu marinu i te poslove dobili kao najbolji ponuditelji na natječaju.

Proglašavajući radove na marini otvorenim, premijer Milanović naglasio je da je 24 godine stvarno dugo razdoblje u kojem nije izgrađena niti jedna marina u državnom sustavu ACI, koji je, kako je kazao, krenuo pionirski, jako uvjerljivo i moćno u 1980-tim godinama, stvorivši nautičku ponudu koja je manje sezonalna nego drugi oblici turizma, čija sezona završava otprilike u ovom razdoblju, a počinje negdje oko Uskrsa.

Duga sezona znači i dugu i dobru zaradu za one koji znaju i hoće, koji imaju ideju i kojima birokracija ne stoji previše na putu, čime je i posao oko ove marine sjajan, poručio je Milanović dodajući da je ACI državna tvrtka i da će to i ostati što se njega tiče, ali i dokapitalizirana jer ne vidi ništa loše, kako je kazao, da u nju recimo uđu hrvatski mirovinski fondovi ako pobjede na natječaju ili budu zainteresirani.

“To je naš novac, to su naše mirovine, svih nas koji smo mlađi od 52 godine”, istaknuo je Milanović dodajući i da, iako je teško reći što je strateško a što ne kad se politika bavi gospodarstvom, ipak ACI strateška tvrtka, za razliku od pojedinog hotela ili hotelskog naselja koji mogu biti strateški samo za neko mjesto, općinu, grad, možda i županiju, ali ne za državu.

Direktorica ACI -ja Doris Peručić naglasila je da ti radovi označavaju novi početak za rast i razvoj tvrtke te ponude cijelog sustava za nautičare.

Marinu u Slanom posvećuju Veljku Barbieriju koji je, kako je kazala, 1993. svoju viziju o nautičkom sustavu pretočio u stvarnost i osnovao lanac marina ACI, o čemu je u ime obitelji Barbieri govorio i njegov sin Frane, istaknuvši “da bi tata bio ponosan na ovo što se sada pokreće u Slanom”.

Veloj Luci, a da imaju spremna projekt i za tri eko marine koje su kandidirali za sredstva iz EU fondova.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.