7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba “Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan”

Izložba "Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan"
Izložba “Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan”

U Foto klubu Split u petak je otvorena izložba “Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan” koju je uz taj klub organizirala Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves, a izloženo je 27 fotografija koje su rezultat prošlogodišnje velike prezentacije hrvatske maritimne kulture na jednom od najvećih europskih festivala “Tjedan zaljeva Morbihan”.

Autori izložbe su Jadran Babić, Božo Vukičević, Boško Lučev, Andrina Luić, Boba Mušura i Vislav Torre.

Predsjednik Udruge Cronaves Plamenko Bavčević otkrio je kako je na tom festivalu sudjelovalo i 11 brodova iz Hrvatske koji su predstavili našu tradiciju i maritimnu baštinu.

Izložba "Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan"
Izložba “Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan”

“Bilo je fascinantno vidjeti malu gajeticu sa jedrima na crvene kockice uz bok sa europskim jedrenjacima. Sve to popratili su sa ukupno 10.000 fotografija  Jadran Babić, Božo Vukićević i Boško Lučev koji je cijeli život posvetio fotografiji sa tom tematikom. Kao udruga smo omogućili predstavljanje našim članovima, pa su tako po jednu fotografiju večeras izložili i zadarska novinarka Andrina Luić, Komižanin Vislav Torre te Boba Mušura iz Zagreba”, kazao je Bavčević.

Izložba će biti otvorena sve do 8. jula, a dva dana kasnije putuje u Francusku na najveći svjetski Festival mora i mornara “Brest 2016” gdje će biti izložena osam dana. Nakon toga se izložba vraća u Hrvatsku gdje će se izlagati duž Jadrana, na Murteru, Hvaru, na Pašmanu i duž Kvarnera.

Izložba "Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan"
Izložba “Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan”

“Tjedan zaljeva Morbihan” najveći je europski festival mora i maritimne baštine, a održava se svake dvije godine u gradu Vannesu u Francuskoj.

Na prošlogodišnjem festivalu održanom u svibnju Hrvatska je, uz Francuze, imala status drugog domaćina i predstavila 600 godina staru pomorsku tradiciju, maritimnu baštinu, kulturnu, turističku i eno-gastronomsku ponudu. Sudjelovalo je ukupno 11 posada gajeta, leuta, batana, neretvanskih trupa i ninskih Condura Croatica, koji su se predstavili u 16 luka zaljeva Morbihan.

/HINA/

Najčitanije