Otvorena Aquatika, prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj

Aquatika, prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, izgrađen u Karlovcu gotovo u cijelosti sredstvima Evropske unije, u subotu je otvorio premijer Andrej Plenković i pritom istakao kako je to “odličan primjer dodane vrijednosti našeg članstva u Europskoj uniji, uz sinergiju gradske i županijske razine te ministarstava”.

U 25 bazena Aquatike kojima je predstavljen cijeli tok krške rijeke, pliva pet hiljada jedinki od stotinu vrsta riba iz hrvatskih rijeka. Čak 98 posto te investicije vrijedne 36,7 milijuna kuna financirala Evropska unija iz operativnog programa “Regionalna konkurentnost”.

Aquatika će bez sumnje bitno pridonijeti boljoj kultrurnoj i turističkoj ponudi Karlovca grada, rekao je Plenković i posebno istaknuo važnost akvarija za edukaciju općenitio te posebno za naučna istraživanja o slatkovodnom ribljem bogatstvu.

Aquatika, karlovački slatkovodni akvarij i muzej rijeka smještena je neposredno u obalu rijeke Korane. Autor arhitektonskog projekta Aquatike je studio 3LHD. Cilj oblikovanja bilo je afirmiranje šetnice te stvaranje novog mjesta susreta u gradu Karlovcu. Namijenjen je prvenstveno edukativnom turizmu – učenicima, studentima, hobistima i znanstvenicima, ali i svim turistima.

Zgrada akvarija uklopljena je u prirodni okoliš. Kuća je potpuno prekrivena zemljom. Koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde. U središtu se nalazi trg s ulaznim prostorom, suvenirnicom, caffe barom, čitaonicom i uredima. Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti te tradicijske kulture.

Scenarij izložbe je linearan i uz njega se nižu riječni biotopi od izvora do ušća, prateći čitav tok rijeke. Izložba počinje „izvorom“ na trgu, a zatim se uz pješačku rampu s akvarijima spušta u podrumsku etažu sa špiljskim i močvarnim staništima. Posjetitelji će u akvariju moći vidjeti više od 100 vrsta riba, te više od 40 endemskih vrsta koje nastanjuju ili su u prošlosti nastanjivale hrvatske rijeke.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović je siguran da će Aquatika pomoći i podizanju svjesti o zaštiti okoliša. “Siguran sam da će ovaj akvarij doprinjeti razvoju svijesti o važnosti očuvanja bogatstva rijeka, jer je taj svijet skriven, te je važno da građani, školarci i studenti imaju prilike upoznati se i zainteresirati za taj svijet. To je važan dio ukupnog posla očuvanja prirode”, rekao je.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac ocijenila je da će Aquatika atraktivnim sadržajem prezentirati sve prirodne vrijednosti grada na četiri rijeke. Navela je da je ukupna vrijednost projekta iznosila 36.691.939,18 kuna, od čega je bespovratnih sredstava iz EU fondova 36.222.282,45 kuna.

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.