12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena ACI-jeva marina u Slanom

Marina Slano
Marina Slano

Prigodnom zabavom za nautičare, ali bez velike svečanosti u srijedu je otvorena ACI-jeva marina ”Veljko Barbieri” u Slanom, a kako se doznaje od direktorice ACI-ja Doris Peručić, zbog odgode otvaranja od mjesec dana, gubitak za ACI iznosi oko milijun kuna.

Marina je još jutros počela “utiho” s radom, odnosno s primanjem plovila, a svečanosti su izostale zbog polemike duge više od mjesec dana između uprave ACI-ja i općine Dubrovačko primorje oko toga tko će financirati 2.7 milijuna kuna vrijednu pristupnu cestu kroz Slano.

Direktorica ACI-ja Doris Peručić, koja je s datumom 8. kolovoza podnijela ostavku na svoju funkciju, istaknula je ovom prilikom kako joj je drago da je marina konačno otvorena, te kako je sada svaki dan izrazito bitan. Ustvrdila je i kako su se prepucavanja mogla izbjeći.

”ACI je iskazivao volju da pomogne u sufinanciranju ceste. Ta cesta se neće početi još graditi jer građevinske dozvole nema, sve smo se ovo mogli dogovoriti dok je marina radila. Žao mi je zbog toga, a i ACI-ju je u interesu imati lijepi pristup marini i zato smo odlučili pomoći i donirati općini sredstva za izgradnju. Malo jest gorak okus, ali i to je dio života”, rekla je Peručić te na naš upit odgovorila kako se zbog odgode otvaranja izgubilo oko milijun kuna prihoda.

Marina Slano
Marina Slano

”To je gruba procjena jer smo izgubili vrh sezone. Veći je gubitak onaj koji se ne može brojčano iskazati, a to je loša poruka koja je poslana. To je gubitak i za ACI, općinu, državu i nautički turizam”, rekla je Peručić.

Direktorica marine ”Veljko Barbieri”, Danijela Crljen rekla je kako je tijekom prvog dana u marinu pristalo više od 20 brodova.

”Trudimo se nadoknaditi izgubljeno, mislim da je odaziv zaista dobar za prvi dan, ima preko dvadeset plovila na vezu, a to nisu naši stalni klijenti s kojima imamo već potpisane godišnje ugovore. Takvih je 50-ak i očekujemo ih u danima pred nama”, rekla je Crljen.

Otvaranje marine uslijedilo je po dobivanju uporabne dozvole koja je izdana u utorak ujutro, a prva najava svečanog otvaranja bila je zakazana za 1. srpnja. No upravo zbog prijepora oko sufinanciranja pristupne ceste otvaranje je odgođeno.

Iz ACI-ja su tada poručili da ih Dubrovačko-primorje ucjenjuje s uporabnom dozvolom za marinu te kako nemaju nikakvu pravnu osnovu za isplatu traženih 2.7 milijuna kuna za sufinanciranje pristupne ceste u Slanom, dok je načelnik općine Nikola Knežić tvrdio kako je dogovor o financiranju ceste postojao sve do kraja svibnja te da ACI koristi situaciju kako bi izbjegao plaćanje svojih obveza.

Peručić je odbila financiranje ceste bez suglasnosti Nadzornog odbora, uz objašnjenje kako ne postoji pravna obveza ACI-ja za takav financijski izdatak.

Tu “pat poziciju” razriješio je novi Nadzorni odbor tvrtke ACI, koji je na svojoj prvoj sjednici 22. srpnja dao suglasnost na odobrenje zahtjeva za donaciju Općini Dubrovačko primorje u iznosu od dva milijuna kuna. Navedenim iznosom sufinancirat će se, po dobivanju potrebnih građevinskih dozvola, izgradnja sporne prometnice.

U međuvremenu, Doris Peručić podnijela je ostavku na mjesto direktorice, a na čelu ACI-ja ostaje do 8. kolovoza. Na njezino mjesto na mandat od tri mjeseca u petak 29. srpnja imenovan je Kristijan Pavić, zamjenik ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik.

Marina ”Veljko Barbieri” je 22. po redu marina u ACI-jevom sastavu, a nosi ime po osnivaču ACI-ja. Ima kapacitet do 20

0 plovila duljine od 12 do 20 metara, a od kopnenih sadržaja tu su recepcija, restoran s bazenom, sanitarije, servisne prostorije i poslovni uredi te parkiralište. Sama marina ima dva valobrana i šest pontonskih gatova, a vrijednost investicije je 60 milijuna kuna.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije