15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren muzej ribara i ribarstva

Mali muzej ribara i ribarstrva
Mali muzej ribara i ribarstrva

 

U uvali Perčin u Jadranovu otvorena je Kućica od ribari, muzej ribara i ribarstva, podsjetnik na vremena u kojima se teško radilo, živjelo od ulova, dane i dane provodilo na moru, a odmaralo, kuhalo, živjelo i preživljavalo u kućicama uz tunere. Kućica od ribari nije slučajno niknula u uvali Perčin. Ulaz u uvalu čuvala je tunera. Odavno tunere više nema, a kućica odnosno njeni ostaci jedva su se držali na životu, piše Novi list.

Zamjenik gradonačelnika Crikvenice Veselko Mutavgjić podsjetio je na ne tako davnu prošlost. Prije godinu dana ovdje smo imali ruševinu, jedna vrata i jedan zid. Slični takvi objekti na našoj obali također su počišćeni. Ponosni smo što je Jadranovo jedno od rijetkih mjesta na sjevernom Jadranu koje ima muzej ribarstva i ribara u bilo kakvom obliku. To je prilika da način života i preživljavanja naših nonića prenesemo djeci i unucima, da otrgnemo od zaborava, da im pokažemo da su u ovakvim kućicama živjeli i radili njihovi nonići. Danas više ne živimo od ribarstva, danas je turizam u prvom planu, no Kućica od ribari može biti turistička atrakcija, rekao je zamjenik gradonačelnik Crikvenice Veselko Mutavgjić pozivajući Jakovare da pomognu da bi kućica bila još bogatija.

– Uvjeren sam da u konobama ima još muzeju zanimljivih eksponata, a doma više smetaju no što koriste.

U Muzeju Grada Crikvenice čiji su djelatnici postavili muzej, ističu da je »Kućica od ribari« nastala iz želje da se oda počast nekadašnjim ribarima Jadranova i okolice, ljudima koji su živjeli u dosluhu s prirodom. Ribe, a i ribara danas ima sve manje, preostale su samo priče, sjećanja i predmeti zahvaljujući kojima bar dijelom možemo spoznati način života naših predaka te posjetiteljima predstaviti bogato nasljeđe vezano uz more i ribarenje, ističe ravnateljica Muzeja Crikvenice Silvija Huljina.

U uvali Perčin stoljećima su stanovnici Svetog Jakova, današnjeg Jadranova, lovili tune i istezali mreže potegače. Ribarska kućica izgrađena je za potrebe tunolova 1878. godine, a radove je financirao Stanko Mažić, zakupnik tunere. O tome svjedoči uklesani natpis iznad ulaza. Cijela je uvala jedna od četrdesetak povijesnih lokacija jedinstvenog načina tunolova u Hrvatskom primorju i Kvarneru koji je uz ribolov sitne plave ribe obilježio razvoj ribarstva ovog dijela Jadrana.

Postav u osam cjelina

Kustosica Muzeja Tea Rosić objasnila je da je postav Kućice od ribari podijeljen u osam cjelina. Posjetitelji mogu doznati više o ribi koja se lovila, o ribarskim alatima i barkama, ribarskoj svakodnevici, tunama i tunolovu.

Nije poznato koje je godine tunera izrađena u Jadranovu. Zna se da 1906. godine imala ulov od 30 tona. Ulov slabi uoči Drugog svjetskog rata, a tuneru su obilježila i sporenja između Drivenika i Jakovara. Sveti Jakov Šiljevica je dobio spor 1940. godine. Tunera se zatvara 1955. godine jer više nije bilo dovoljno tune. Jakovari su držali tunere Kačjak i Pod Bok koje su ukinute 1934. zbog neisplativosti.

Radno vrijeme kućice tijekom srpnja i kolovoza bit će od 9-11 te od 18-21 sat. Kućicu nije teško naći. Kad se spustite na obalu, treba samo nastaviti prema istoku, sve dok ide cesta. Kada cesta stane, pred vozačima i pješacima je Kućica od ribari.

www.novilist.hr

Najčitanije