13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren Muzej betinske drvene brodogradnje

Otvoren Muzej betinske drvene brodogradnje
Otvoren Muzej betinske drvene brodogradnje – Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Svečanim presijecanjem vrpce Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Ivan Klarin, načelnik oppštine Tisno, etnologinja Kate Šikić Čubrić te Petar Jakovčev, predsjednik TZ Betina otvorili su u petak u Betini Muzej betinske drvene brodogradnje (MBDB), jedinstvenu javnu ustanovu u Hrvatskoj koja kroz brojne eksponate te najsuvremeniju multimedijsku tehniku donosi priču o višestoljetnoj tradiciji drvene brodogradnje koja je obilježila betinsku povijest.

Na prigodnoj svečanosti koja je okupila brojne Betinjane, uzvanike i goste načelnik Klarin je u ulozi domaćina pozdravio sve koji su bili uključeni u proces stvaranja Muzeja, od donatora eksponata, brodograditelja, članova udruge “Betinska gajeta 1740” sa predsjednikom Đenkom Šandrićem do kalafata Ante Balina Nijemca i Ante Fržopa koji su pomogli dragocjenim savjetima.

– Ispunjena je davna želja da Betina dobije svoj Muzej brodogradnje kao vječni spomen na sve brodograditelje i kalafate koji više od 300 godina pišu povijest ovog mjesta. Ovo je ustanova koja će spajati prošlost i budućnost te biti poticaj da se u Betini nastavi tradicija brodogradnje. Osobno mi je pripala čast i zadovoljstvo da kao kordinator radova ovaj projekt koji će trajati na ponos svih budućih generacija Betinjana dovedem do kraja – rekao je Klarin.

Muzejski prostor je, inače, prije otvorenja blagoslovio betinski župnik don Miro Stojić, a Betinjane i goste je, nakon razgledanja zabavljala splitska klapa Cambi i KUD “Zora” iz Betine.

Otvoren Muzej betinske drvene brodogradnje
Otvoren Muzej betinske drvene brodogradnje – Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Muzej je, inače, podijeljen na dvije cjeline: muzej u objektu i muzej izvan njega. Unutarnji prostor podijeljen je na brodograditeljsko i etnološko krilo.

Brodograditeljsko krilo u prizemlju čini polivalentnu multimedijalnu dvoranu namijenjenu projekciji dokumentarca o kalafatima i istraživanju rodoslovlja betinskih kalafata te pretrazi izvorne dokumentacije kroz povijest drvene brodogradnje. Na prvom katu, pak, simulirana je kalafatska radionica.

Drugi kat zamišljen je kao soba za otkrivanje tajni zanata drvene brodogradnje i načina na koji su se brodovi projektirali, crtali i mjerili. Etnološko krilo nalazi se na prvom katu muzeja uz prikaze svečane nošnje mladenaca koji su se, u okićenim gajetama vozili do matičara, te opreme koju bi tradicionalno nosili stari Betinjani pri odlasku brodom na udaljene posjede ili u ribolov.

Za potrebe muzeja Općina Tisno prikupila je 260 eksponatata na osnovu kojih su izrađene replike predmeta koji se nisu mogli pronaći za postav, dok je makete brodova izradio jedan Luciano Keber, od najpoznatijih hrvatskih maketara.

M.Jurković

Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Najčitanije