13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Otrovna riba ulovljena u Bečićima

Četvorozupka
Četvorozupka

Jedna od najotrovnijih riba na svijetu, poznata po imenu “četvorozupka”, ulovljena je juče u popodnevnim satima na pet metara dubine u Rafailovićima kod Bečića.

Direktor Instituta za biologiju mora, mr Mirko Đurović, kazao je Portalu RTCG da je ribu četvorozupku ulovio jedan od najiskusnijih ribara, Ilija Rafailović. Riječ je o, kako je kazao, odraslom primjerku ribe dužine gotovo pola metra.

U pitanju je riba Lagocephalus sceleratus, koju karakteriše veliko prisustvo otrova u jetri. Konzumacija te ribe, stoga, kako je upozorio Đurović, može biti kobna po čovjeka, jer je otrov iz jetre termostabilan, što znači da ga je nemoguće eliminisati pečenjem, prženjem ili kuvanjem na visokoj temperaturi.

Primjerak ulovljen u Bečićima
Primjerak ulovljen u Bečićima

Đurović podsjeća da ovo nije prvi put da četvorozupka bude ulovljena u vodama Jadrana, podsjećajuči da je ona nedavno ulovljena i u Dubrovniku, ali i u blizini italijanske obale, što znači da se na neki način, kaže on, nastanila u našim vodama.

On je kazao da ne postoji razloga za strah i paniku među turistima, jer ona nije opasna po kupače, osim ako se konzumira. Stoga je na manje iskusne ribare apelovao da u slučaju da ulove ribu kontaktiraju iskusnije ribare ili stručna lica.

“Pošto je ova četvorozupka dužine 48 cm ulovljena neposredno pri obali, apelujemo na sve ribolovce-rekreativce, a posebno turiste, koji pecaju štapom sa obale, i koji nemaju iskustva sa vrstama koje žive u našim vodama, da obavezno konsultuju svoje domaćine kako ne bi došlo do neželjenih posljedica”, kazao je Đurović za naš portal.

Podsjećamo da je riba četvorozupka u Jadranu vrlo rijetka, jer živi u tropskim morima zbog visoke temperature koja joj odgovara. Ilija Rafailović je četvorozupku ulovio i početkom 2008. kod Budve na dubini od 80 metara i to je bio prvi put da je ta vrsta otrovne ribe, ulovljena u vodama Južnog Jadrana.

Pojavljivanje te, ali i drugih vrsta riba, kojih do sada nije bilo u Jadranskom moru dovodi se u vezu sa efektima globalnog zagrijavanja mora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije