20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Otok Krk zelena oaza i energetski neovisno područje

Krk
Krk

Otok Krk postat će prvo energetski neovisno područje u Hrvatskoj bez emisija ugljičnog dioksida, a radi se i na tome da najkasnije do 2030. svu energiju dobiva iz obnovljivih izvora

Do sada je na otoku Krku s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti obnovljeno 260 zgrada, dok se istodobno na cijelom otoku provode stalne edukacije stanovništva na kojima se ljudima objašnjava kako i na koji način mogu uštedjeti na računima za energiju.

Samo na dokumentaciju vezanu uz korištenje obnovljivih izvora od 2011. do danas potrošeno je više od tri milijuna kuna. Uz to, dosad je napravljeno fotonaponsko postrojenje na Treskavcu za deponijski otpad snage 136,8 kwp, a cijeli je otok mapiran i za neintegrirane fotonaponske elektrane te za vjetroelektrane. Isto tako, oformljen je Energetski tim, kao nositelj i inicijator energetskog razvitka otoka Krka.

No, po riječima rukovoditelja sektora Energetike u krčkoj tvrtki Ponikve Eko otok Zdenka Kirinčića, sve to je samo početak energetske neovisnosti otoka. Još će se ove godine početi graditi “Energetski edukativni centar – pasivna kuća”, gdje će posjetitelji na licu mjesta moći vidjeti kako funkcioniraju posljednja dostignuća iz područja obnovljivih izvora energije. Nadalje, u sljedeće tri godine na cijelom će se otoku rekonstruirati javna rasvjeta u energetski učinkovitu led javnu rasvjetu. Konkretno, radi se o promjeni 8000 lampi.

“Sada na održavanje i potrošnju javne rasvjete godišnje trošimo više od pet milijuna kuna, a kada stara javna rasvjeta bude zamijenjena modernijom, ti će se troškovi spustiti i za 70 posto”, tvrdi Kirinčić.

Po njegovim riječima, najkasnije do 2018. na Krku će se početi graditi i vjetroelektrana snage 36 megavata (12 vjetroagregata po 3 megavata), a nešto prije i fotonaponsko postrojenje na 20 krovova. Zanimljivo je, isto tako, da će se na otoku Krku već ove godine početi graditi devet autopunionica za električne automobile, koje bi u upotrebi trebale biti do početka iduće turističke sezone. Ove će godine, doznaje se, biti gotova i projektna dokumentacija za izgradnju DTK širokopojasne optičke mreže do svake kuće na području tog otoka.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije