Otkriveno 40 olupina na dnu Crnog mora

Crno more rov
Crno more rov
Međunarodni tim arheologa otkrio je u Crnom moru 40 olupina brodova, od kojih su neki stariji više od 1.000 godina, što baca novo svjetlo na srednjovekovne trgovačke puteve i države.

Brodovi leže u bugarskom pomorju, na dubini od preko 800 metara, a njihovi jarboli, drveni kosturi i drugi djelovi odlično su očuvani u ledenim dubinala zbog nedostatka kiseonika, navodi list Njujork tajms.

Tim istraživača je ove jeseni spustio robota koji je uslikao hiljade fotografija visoke rezolucije olupine jednog od tih brodova. Kompjuter je nakon toga spojio fotografije u jednu detaljnu cjelinu.

Arheolozi su ovo konkretno otkriće datovali u period između 13. i 14. vijeka. Pretpostavlja se da je ovaj srednjovjekovni brod bio dio venecijanske trgovačke flote koja je često plovila Crnim morem.

Kako navodi američki list, ovo je prvi put da su istraživači pronašli ovakav tip broda, u tako dobro očuvanom stanju.

Iznenađuje postojanje komandnog mosta, odakle je kapetan upravljao brodom i posadom koju je činilo oko 20 mornara.

“Nijesmo mogli da vjerujemo sopstvenim očima”, rekao je Rodrigo Pačelo Ruiz, jedan od čanova ekspedicije i arheolog na Univerzitetu Sautempton u Velikoj Britaniji.

Nalaz je samo jedan od preko 40 olupina koje je međunarodni tim pronašao i fotografisao u bugarskom pomorju, što ga čini jednim od najvećih pronalazaka podvodvodne arheologije.

Naučnici su datovali olupine od vizantijskih brodova iz 9. vijeka, do brodova Osmanskog carstva iz 19. vijeka, navodi Njujork tajms.

Ostaci olupina nalaze se u odličnom stanju, što oslikavaju i fotografije, na kojima se mogu vidjeti netaknuti konopci i drvene skulpture i ukrasi sa brodova.

Podmorska ekspedicija još nije završena, pa arheolozi očekuju još pronalazaka, mahom dobro očuvanih predmeta koje su ovi brodovi prevozili.

Međunarodni tim naučnika koji je istražio brojne olupine u Crnom moru, navodi da je nekoliko desetina hiljada izgubljenih brodova u tom moru najvjerovatnije doživjelo sličnu sudbinu i da je očuvano na isti način.

Poznati okeanograf Vilijar Baskom je još 1976. godini u svojoj knjizi “Duboke vode, antički brodovi” opisao Crno more kao izuzetnu lokaciju za podvodnu arheologiju i jedno od najboljih mesta na svijetu za takvu vrstu istr

aživanja.

U prilog tome govori i otkriće pronalazača olupine Titanika Roberta Balarda. On je 2002. godine u Crnom moru pronašao olupinu grčkog broda starog 2.400 godina, a u jednoj od amfora koje je taj brod prevozio pronađeni su očuvani ispečeni fileti ribe, poslastice na trpezi antičke Grčke.

Tim međunarodnih arheologa dobio je od bugarskih ministarstava kulture i vanjskih poslova posebnu dozvolu da istraže dubine bugarskog podmorja. Ekspedicija je počela prošle godine i trajaće naredne dvije godine.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.