16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kako su otkrivene strane ribarice, krijumčari ljudi, robe i droge na moru?

Nacionalni pomorski centar

Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka, središnje je mjesto za nadzor hrvatske pomorske granice, sa sjedištem u Zadru. Otkada su granični policajci dobili kamere i drugu savremenu opremu plavu granicu nadziru od Prevlake do Savudrije, javlja Radio Zadar.

U zgradi Policijske uprave Zadarske već pet godina smješten je Nacionalni pomorski centar, a u središte zanimanja šire javnosti došli su nakon nabavke suvremene opreme uz pomoć koje kao na dlanu vide svaki brod koji ulazi ili izlazi iz našeg teritorijalnog mora.

Pritom se granični policajci koriste i opremom drugih ministarstava i ustanova, a sve s ciljem zaštite od nezakonitih prelazaka državne granice na moru. Dio opreme financiran je i europskim novcem, konkretno s deset milijuna eura, kroz projekt pripreme naše zemlje za ulazak u “Schengen”. Bez obzira na svu opremu pomorski policajci i dalje su sa svojim plovilima na moru. Prije nekoliko dana zatekli su kod Premude i jednu talijansku ribaricu, koju je prethodno snimila kamera zadarskoga centra. To je bilo onako rubno područje između Rijeke i Zadra, ali su je zadarski policajci uhvatili, sproveli ribaricu u najbližu luku, u Mali Lošinj. A prva je bila u blizini Palagruže, nedaleko državne granice i sprovedena je u Vis radi daljnjeg postupka, kaže nam dugogodišnja policijska djelatnica Mirna Kovač Bašić, voditeljica Nacionalnog pomorskog centra.

No nisu im na meti samo strane ribarice, nego i krijumčari ljudi, robe i droge, odnosno svi koji pokušaju nezakonito prijeći državnu granicu. Tako na velikim ekranima u svakom trenutku mogu vidjeti koliko je brodova u našem moru i što se na njima radi. Mnogima znaju i ime te luku ukrcaja i iskrcaja. No što je s anonimcima – pojašnjava službenik za analitiku Ive Mustać. Ti objekti su nama u principu uvijek zanimljiviji, jer ne znamo o čemu se radi i uvijek predstavljaju potencijalnu opasnost da se radi o krijumčarima ili nekim nezakonitim radnjama, rekao nam je Mustać.

Zanimalo nas je ima li u našim vodama talijanskih ribarica. To je uglavnom područje ZERP-a, gdje smiju ribariti, a mi samo pratimo, hoće li netko od njih ući u naše vode, pojašnjava Mustać. Za oko nam je zapeo malo veći brod – koji smo jasno vidjeli uz pomoć dnevne i noćne kamere. Radi se o putničkom brodu, vjerojatno cruiseru “Asterion”, grčke zastave, koji je na putu prema Veneciji, navodi MUP-ov analitičar.

I tako klikom miša čitav Jadran – od Savudrije do Prevlake pod nadzorom je naše policije. A za pogodna vremena, kad nema izmaglice, jasno se vidi i talijanska obala.

www.radio.hrt.hr

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije