Oko 1.000 ledenih santi na plovnim putevima sjevernog Atlantika

Antarctica – sante leda

Američka obalska straža saopštila je da je oko 1.000 santi leda dospjelo na plovne puteve na sjevernom Atlantiku ove godine, što je čini četvrtom uzastopnom “ekstremnom” sezonom leda, prenosi Beta.

Obalska straža Međunarodna patrola za led (IIP) sa sjedištem u saveznoj američkoj državi Konektikat, koja nadgleda sante leda u sjevernom Atlantiku i upozorava brodove, održala je svoj godišnji sastanak u mjestu Njulondon, kako bi razmotrila stanje u 2017. i očekivanja za 2018. godinu.

Ta organizacija je navela da je do oslobađanja brojnih santi leda došlo usled povlačenja grenlandskih glečera i zbog oluja koje su ove godine izazvale lomljenje znatnih količina leda u Atlantskom okeanu.

Kanadska služba za led predviđa na plovim putevima naredne godine normalan broj santi leda, oko 500, na osnovu projekcija količine leda u okeanu, temperature vazduha i temperature površine mora.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.