Ogromne meduze morska pluća primijećene u plićacima Poreča

Meduza

Šetači koji su ovih dana prolazili uzduž porečke obale mogli su u plićacima zamijetili ogromne meduze čiji je promjer klobuka prelazio i više od 40 centimetra. Bjelkaste boje i plosnatog oblika s izrazito plavkastim plaštem privlačile su poglede mnogih, ali nitko nije znao jesu li opasne i kojoj bi vrsti one mogle pripadati.

U Jadranu obitava svega nekoliko meduza sa žarnjacima, a u ovom slučaju se radi o morskim plućima koji se pojavljuje u proljeće i na jesen.

Klobuk ove meduze na sredini je ispupčen, a rub je sastavljen od 80 malih krpica. Osnovna boja je bijela s plavičastim odsjajem koji je osobito izražen na njenim rubovima, a pod kojim utočište nalaze mladi primjerci nekih vrsta riba. Ova velika meduza, može narasti do 50 ili 60 centimetara u promjeru i težiti do 10 kilograma.

Nije opasna za ljude, a ako se dira može izazvati tek lakši osip na koži. Hrani se zooplanktonom, a i sama je omiljena hrana morskim kornjačama. Rasprostranjena je u Atlantskom oceanu, Sredozemnom i Crnome moru te u Jadranu.

Kako meduze nisu dobri plivači, za njeno su kretanje presudni valovi, struje i vjetar. Mnogi od tih lijepih primjeraka završilo je tako u plićacima porečkog akvatorija.

www.glasistre.hr

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.