16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana regata u ženskom veslanju na Krapnju

Regata krapanj
Regata krapanj

Peti put za redom, u ponedjeljak je održana regata u ženskom veslanju, “U susret Gospi od Anđela” na Krapnju. Krapanj je najniži naseljeni otok, poznat je po spužvama i ronilaštvu, no težak život krapanjskih žena koje su svojim radom uzdržavale polja, vrtle, kuću i obitelj poznat je samo Krapljanima. Upravo „regatom u ženskom veslanju” želimo skrenuti pozornost šire javnosti na Krapanjku.

Ženu koja se ustajala u dva sata u jutro, brodima na vesla veslala do polja u Jadrtovcu, Grebaštici, Donjem polju…radila u polju, veslala nazad kući gdje su je čekala djeca , kućni poslovi, vrtli…

Osim na težak život krapanjskih žena cilj ove manifestacije je ukazati i na jedan pomalo neobičan običaj, naime na Krapnju je tradicija da žene veslaju, a muškarci stoje na provi ili krmi od broda. Današnjim generacijama tako nešto je nezamislivo.

Regata krapanj
Regata krapanj

Krapljani su odlazili na spuge u leutima na vesla i idra od Brijuna do Mljeta. To je bilo izuzetno naporno i opasno, mnogi se nikada nisu na žalost ni vratili. Upravo svjesne tog teškog i opasnog posla krapanjske žene su svoje muževe, očeve, braću oslobađale teških poslova ukazujući im time svoje poštovanje, uvažavanje, ljubav.

Drugi cilj ovog projekta je očuvanje i obnavljanje tradicionalnih brodova koji se koriste u regati kao i krapanjske nošnje.

U regati je sudjelovalo 7 gajeta, te 35 veslačica, od kojih najstarija, Smiljka Milutin, ima 77 godina.

Regata krapanj
Regata krapanj

Pobjednice su imale i zdušnu podršku svojih navijača koji su stajali s transparentom ‘Pekasi’, a među njima je bila i najmlađa beba na regati.

Na Krapnju je pripremljen i bogat popratni program uz ‘iće, piće, glazbu i ples’, a sve to pod voditeljskom palicom Maje Curavić.

Najčitanije