Održana prezentacija jedrenja ˝Hvali more drž se broda˝

Pod nazivom “Hvali more drž se broda” održana je u srijedu navečer u organizaciji Centra za kulturu Korčula prezentacija jedrenja Južnim oceanom na sto godina starom jedrenjaku „Tecla”,na kojemu je bila Linda Franulović iz Vele Luke.

U dvorani Centra za kulturu je uvodno zahvalila ravnateljica Lana Filippi Brkić, istaknuvši napore Linde Franulović da doživi drugačiji svijet od našega. Ona je pričala o svom snu, koji je postao stvarnost kada je na nagovor prijateljice započela jedrenje u Aucklandu (Novi Zeland),a završilo na Falklandskim otocima, rekla je ravnateljica korčulanskog Centra za kulturu.

Linda Franulović je pričala kako je preplovila Južni ocean i obišla Rt Horn na 100 godina starom jedrenjaku. Sveobuhvatno je riječima, slikama i video zapisima prikazala život na moru, ploveći pod olujnim uvjetima, želeći doći na kopno, kojega nigdje nije bilo. Kopno je bio jedrenjak po kojemu se i zove njezino putovanje “Hvali more drž se broda”. Njezinu su priču o jedrenju koje je trajalo 31 dan, strahopoštovanjem i divljenjem popratili posjetitelji, saznavši da se plovidba održala pred kraj 2013.godine.

Ovom prezentacijom Linda Franulović, rođena u Veloj Luci, s adresom u Londonu, htjela je s publikom podijeliti svoju ljubav prema moru i potaknuti ljude na ostvarenje svojih snova i ciljeva. Druženje u dvorani Centra za kulturu nastavljeno je do kasnih večernjih sati, uz brojna zanimljiva pitanja i odgovore Linde Franulović. Kazala je da su na jedrenjaku “Tecla”(25 m)bili izvrsni pomorci, koji su učili i pripremali u tijeku plovidbe pet žena i osam muškaraca, od 18 do 68 godina, iz 7 zemalja.

Preplovivši pet tisuća milja, doživjevši tri godišnja doba u jednome danu, radeći na palubi broda od 100 tona, stvorio je kod nas veći na kopnu, nego na moru, usporedila je Linda Franulović. More je postalo dio moga bića, rekla je Linda. Na more nismo pošli radi fotografiranja, nego zbog doživljaja. Rt Horn je zastrašujuće mjesto za svakog pomorca, ali ptice albatrosi, dupini, kitovi, nevere, odvikli su nas od svega zemaljskoga. Svoje je izlaganje završila zanimljivom rečenicom “Doživjeli smo sve i ništa zajedno”.

 Nikola Perić

www.dubrovacki.hr

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.