12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Obaraju se rekordi i ruše predrasude: najam broda jeftiniji od noćenja u hotelu

Regata, Boka, oktobar najtopliji mjesec u istoriji
Regata Boka

Nautički turizam ove će godine zasigurno premašiti lanjske brojke rezervacija plovila i noćenja nautičara, kojih je već u prvih devet mjeseci bilo 12,8 milijuna, što je 2,8 posto više nego lani, doznaje se iz Sektora za turizam HGK.

Podsjećajući da je prošle godine u Hrvatskoj bilo više od 63 tisuće rezervacija plovila i oko 2,5 milijuna noćenja nautičara, iz HGK naglašavaju da je ove godine nastavljen rast, kao u jednoj od rijetkih zemalja koje taj rast ostvaruju gotovo svake godine.

I ove godine Hrvatska ostvaruje izvrsne rezultate po broju noćenja u nautičkom čarteru. Konkretnije i točnije brojke znat će se na kraju listopada, u kojemu se, kao i u rujnu, ostvaruje još dosta nautičkih poslova i noćenja, dok ih je u srpnju i kolovozu oko 45 posto. To je dokaz znatno manje sezonalnosti tog segmenta turizma, ističu iz HGK.

Nautički turizam ima više poklonika među stranim nego domaćim turistima, koji tu vrstu ponude smatraju dosta nepristupačnom, prije svega u financijskom smislu. U HGK-u to smatraju zabludom s obzirom da je, kako iznose, cijena sedmodnevnog najma prosječnog plovila u razini boravka u hotelu s tri ili četiri zvjezdice.

Pristupačnost je povećana i zbog sve brojnijih online metoda rezervacije plovila, skipera, veza i svih popratnih usluga, a među brojnim rješenjima i aplikacijama sve je više domaćih.

Kao i u svijetu, otprilike 90 posto ponude plovila u Hrvatskoj su brodice i jahte na jedra koje se iznajmljuju najčešće bez skipera i posade, dok luksuzna plovila zauzimaju tek dva posto ukupnih plovila u ponudi i obvezno uključuju stalno zaposlenu profesionalnu posadu, što je sve traženiji proizvod. Ipak, i bez udjela luksuznih plovila, nautičari u Hrvatskoj većinom su gosti visoke platežne moći koji troše i 50 posto više od drugih turista.

Najčitanije