Obama stvara najveći pomorski rezervat na svijetu

Zaštićeno područije
Zaštićeno područije

Administracija američkog predsjednika Obame poduzela je novi korak ka proširenju zaštićenoga područja u vodama oko Havaja u namjeri da stvori najveći pomorski rezervat na svijetu.

Ovim proširenjem učetverostručit će se zaštićeno područje u Tihom oceanu koje je 2006. godine stvorio američki predsjednik Bush na nevjerojatnih 582,578 kvadratnih milja. Radi se o širokom području Papahanaumokuakea morskog nacionalnog spomenika jedinstvenih ekosustava velike endemičnosti.

Unutar zaštićenoga područja obitava više od 7000 morskih vrsta uključujući 24 vrste kitova i dupina, pet zaštićenih vrsta morskih kornjača, među kojima je i endemska golema želva, a Papahanaumokuakea je ujedno i najveće tropsko gnjezdilište morskih ptica i hranilište ugrožene vrste havajske morske medvjedice.

Osim toga, Havajci ovo područje smatraju svetim mjestom utjelovljenja predaka, presudnim za lokalno shvaćanje povezanosti ljudi i okoliša. U novom, proširenom području zabranjeno je ribarenje, naftno bušenje i sve druge komercijalne aktivnosti. “U javnom je interesu sačuvati morski okoliš”, ustvrdio je američki predsjednik.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.