Obama stvara najveći pomorski rezervat na svijetu

Zaštićeno područije
Zaštićeno područije

Administracija američkog predsjednika Obame poduzela je novi korak ka proširenju zaštićenoga područja u vodama oko Havaja u namjeri da stvori najveći pomorski rezervat na svijetu.

Ovim proširenjem učetverostručit će se zaštićeno područje u Tihom oceanu koje je 2006. godine stvorio američki predsjednik Bush na nevjerojatnih 582,578 kvadratnih milja. Radi se o širokom području Papahanaumokuakea morskog nacionalnog spomenika jedinstvenih ekosustava velike endemičnosti.

Unutar zaštićenoga područja obitava više od 7000 morskih vrsta uključujući 24 vrste kitova i dupina, pet zaštićenih vrsta morskih kornjača, među kojima je i endemska golema želva, a Papahanaumokuakea je ujedno i najveće tropsko gnjezdilište morskih ptica i hranilište ugrožene vrste havajske morske medvjedice.

Osim toga, Havajci ovo područje smatraju svetim mjestom utjelovljenja predaka, presudnim za lokalno shvaćanje povezanosti ljudi i okoliša. U novom, proširenom području zabranjeno je ribarenje, naftno bušenje i sve druge komercijalne aktivnosti. “U javnom je interesu sačuvati morski okoliš”, ustvrdio je američki predsjednik.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.