15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

NP Mljet gradi most koji je 1958. srušen…

Mljet
Mljet

Pedeset i sedam godina nakon što je JNA srušila Veliki most kojim su povezane dvije obale Velikog jezera u Nacionalnom parku Mljet na istoj će lokaciji biti sagrađen novi pješački most. Veliki most je srušen kako bi Josip Broz Tito jahtom doplovio do otočića Sveta Marija i posjetio tamošnji samostan. Od tada se komunikacija između dvije obale održava samo preko malog mostića između dva jezera, što je s obzirom na veličinu jezera vrlo nepraktično, piše Jutarnji list.

Direktorica NP-a Mljet Marta Sršen Stražičić tvrdi da će se tim mostom povezati kružna šetnica od 11 kilometara oko Velikog jezera i omogućiti brži pristup vlasnicima zemljišta s obje strane jezera. Usto, u slučaju nepogode, vatrogasci će brže moći stići na mjesto požara.

Prije 57 godina Tito je brodom htio do samostana na otočiću Sv. Marija

Projekt novog mosta napravljen je još 2011. Dugačak je 17,6 metara, širok 3,2 metra, a visok 3,5 metara. Procijenjena cijena gradnje je 2,5 milijuna kuna, a novac je osiguralo Ministarstvo zaštite okoliša. Iako je Uprava Nacionalnog parka lokacijsku dozvolu ishodila još 2011., cijeli projekt je bio na čekanju zbog rješavanja pitanja pomorskog dobra na mjestu gdje treba biti most.

Vlada je donijela odluku o davanju koncesije NP-u za upotrebu pomorskog dobra u svrhu gradnje i korištenja mosta na Velikom jezeru. Park je dobio koncesiju na 30 godina i državi će plaćati pet kuna po metru kvadratnom zauzete površine pomorskog dobra, odnosno 18.945,00 kuna godišnje na ime koncesijske naknade.

Direktorica Marta Sršen Stražičić napominje da je samo za gradnju mosta potrebno oko dva mjeseca i most bi trebao biti sagrađen do kraja godine. Kako bi unaprijedili ponudu, uz novi most, pripremaju se ulaganja od 11 milijuna kuna.

Najčitanije