21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

NP Kornati: Stižu bove, uskoro više neće biti slobodnog sidrenja

krune-velika

Nacionalni park Kornati već bi u sljedećoj nautičkoj sezoni eksperimentalno trebao dobiti nekoliko desetaka bova, isprva samo u najfrekventnijim uvalama Vrulje (o. Kornat) i Lavsa (o. Lavsa),  a ako probno postavljanje donese očekivane rezultate bove bi trebale biti instalirane i u ostalim uvalama unutar parka koje su zanimljive nautičarima i u kojima se i do sada sidrio značajan broj brodova.

Bove bi, kako je Nautica Portalu potvrdio ravnatelj NP Kornati Robert Bobinac, trebale uvesti reda u dosadašnje kaotično stanje na sidrištima, trebale bi spriječiti uništavanje podmorja i omogućiti kvalitetniju kontrolu dolazaka i boravaka brodova unutar granica nacionalnog parka, a sve bi to trebalo pridonijeti i boljoj zaštiti ovog jedinstvenog prostora. Projekt vrijedan oko tri milijuna kuna većim će dijelom financirati Fond za zaštitu okoliša, a njegovim bi dovršetkom u 19 kornatskih uvala u kojima se do sada sidrilo „na divlje“ trebale biti postavljene ukupno 302 bove. „Odmah da razjasnimo jednu važnu pojedinost: postavljanjem bova i naplatom priveza nismo željeli u nacionalni park dovesti još više gostiju nego što ih imamo sada, niti smo se rukovodili željom za većom zaradom. Prvenstveni nam je cilj zaštititi prostor nacionalnog parka koji se dosadašnjim divljim sidrenjem značajno uništavao, teško smo ga kontrolirali, a da ne govorim koliko je štete nanio podmorju. Uvođenjem bova u 19 uvala u potpunosti ćemo zabraniti slobodno sidrenje na prostoru nacionalnog parka, uvest ćemo red i kontrolu“ govori Bobinac.

 „Pametne“ bove će uvesti red na sidrištima nacionalnog parka

kornati_6vPrema njegovim riječima, obzirom na stroge zahtjeve očuvanja ekosustava unutar parka, bove neće biti postavljane uobičajenim načinom – vezanjem na betonske blokove, već će se fiksirati tzv. „Earth Anchor“ sustavom, odnosno metodom bušenja kamenog dna i postavljanjem svojevrsnog „sidra“ koje ostaje ukopano u bušotini bez značajnijeg oštećenja morskog dna. Takvim polaganjem bova, ali i zabranom sidrenja izvan sidrišta očuvat će se polja posidonije, koja su iznimno važna za očuvanje bioraznolikosti i ribljeg fonda, a koju su brodska sidra do sada nemilice razarala.

Bobinac kaže kako postoji plan da se umjesto klasičnih bova unutar nacionalnog parka postave tzv. „pametne“ bove, opremljene senzorom koji šalje informaciju o zauzetosti bove. Projekt postavljanja „pametnih bova“ nije nov, star je već 12 godina i sada bi konačno trebao ugledati svjetlost dana, a u njegovu je realizaciju uključena i tvrtka „Synergo Eko“, koja je vlastiti sustav prepaid bova pod nazivom „Adria bove“ još prošle godine nudila ACI-ju, no ACI nije pokazao zanimanje za projekt. Taj bi sustav sada konačno trebao zaživjeti u NP Kornati, a kao isporučitelj sustava senzora uključen je i domaći „Končar“. Preostaje još da odobrenje za postavljanje bova izdaju Ministarstvo za zaštiu okoliša i prirode i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Prema riječima ravnatelja NP Kornati, nautičari koji uđu u prostor nacionalnog parka unaprijed će na svojim elektroničkim uređajima, uz pomoć Wi-Fi mreže, imati informaciju o tome u kojoj su uvali slobodne bove, te će također moći izvršiti rezervaciju bove, a plaćenom ulaznicom za nacionalni park imat će automatski i pravo na privez na bovu. Informacije o slobodnim, odnosno zauzetim bovama prikupljat će se na jednom mjestu, uz optičku provjeru naplate priveza. Testiranje mobilnog sustava naplate ulaznica već je izvršeno uglavnom uspješno, uz ponešto poteškoća zbog slabijeg signala na pojedinim dijelovima nacionalnog parka, no i ti bi problemi u narednom razdoblju trebali biti uklonjeni elektronskim pojačavanjem signala. Podaci o naplati ulaznica paralelno će se slati centrali NP Kornati i Ministarstvu financija.

Videonadzor – kontrola kretanja brodova i naplate ulaznica, sustav dojave u slučaju nesrećab795fb87-9d28-460a-f53c-5d1e65a37057

Osim mobilnog sustava naplate NP Kornati bi trebali dobiti i videonadzor prostora nacionalnog parka, kojim će se kvalitetnije nadzirati boravak brodova unutar parka i naplata ulaznica, a  kamere će, osim u tu svrhu, poslužiti i kao dio protupožarnog sustava i sustava dojave u slučaju pomorskih nesreća i havarija. Idejno rješenje za videonadzor već je gotovo i nadamo se da će sustav uskoro biti postavljen.

„Papirnati“ dio posla oko pripreme projekta postavljanja bova već je gotov, kaže ravnatelj Bobinac. Studija utjecaja na okoliš već je odavno spremna, izmjene prostornog plana već su izvršene, a prostorni plan se podudara i veže na plan upravljanja nacionalnim parkom, sve potrebne suglasnosti su već pribavljene, a preostaje još pribaviti lokacijske dozvole nužne za građevinske radove postavljanja bova.

Postavljanje bova samo je dio mnogo šireg i kompleksnijeg projekta osuvremenjavanja kontrole nad prostorom nacionalnog parka koji uskoro pokreću Ministarstvo za zaštiu okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša. Projekt je vrijedan 3,6 milijardi kuna, a njegovom realizacijom NP Kornati će do početka iduće turističke sezone dobiti novu zgradu recepcije kao središnje mjesto prijave gostiju i digitalne naplate ulaznica, ali i mjesto informiranja i edukacije posjetitelja o samom nacionalnom parku, te će se konačno na adekvatan način riješiti i problem prikupljanja i zbrinjavanja otpada.

Realiziraju li se svi segmenti ovog zahtjevnog projekta, Nacionalni park Kornati konačno bi svojim posjetiteljima, bez obzira dolaze li vlastitim plovilima ili pak organiziranim brodskim turama, trebao ponuditi suvremenu turističku uslugu i kvalitetnu informaciju o samom parku, ali i na pravi način zaštititi njegovu bioraznolikost i očuvati ga kao jedinstvenu prirodnu vrijednost ovih prostora.

 

Najčitanije