13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova knjiga Mladena Šuteja: Ocean i druge priče

Mladen Šutej

Evo napokon nove knjige Mladen Šuteja, našeg najpoznatijeg i najpoduzetnijeg hrvatskog oceanskog jedriličara. Atlantik je prejedrio šest puta, Pacifik dva puta. Oba je oceana po jednom prejedrio sam. Tome treba dodati i Indijski ocean, Labradorsko more, Crveno more … I sve kontinente, krajeve, gradove, ljude, doživljaje, susrete … I to uvijek na vlastitim brodovima – legendarnom Hiru 3 i Hrvatskoj čigri.

Sve je to smislio i isplanirao sam, a zatim i ostvario uključujući one koji su ga u tim izuzetnim pustolovinama mogli pratiti. Šutej je svoje putešestvije opisao u šest knjiga, u brojnim reportažama i dokumentarcima. Ali nije rekao sve. Pred nama je nova, sedma knjiga – prava poslastica za ljubitelje pustolovina. Kao odličan promatrač i vješt pisac, uvijek s pomalo ironičnim odmakom, Mladen progovara o stvarima za koje su dosad znali samo oni koji ga dobro poznaju: dvojbe kada si sam sa sobom i brodom, o boravku u okovima u talijanskom zatvoru, o Amazoniji gdje su pirati smaknuli Sir Petera Blakea, jednog od najvećih jedriličara svijeta, o susretu s Hrvatima tamo gdje ih najmanje očekuješ, o Tahitiju i susretu sa Solange, junakinjom iz Horvatove Bese … Ukratko, nova Šutejeva knjiga čita se kao najnapetiji triler.

„Ove oceanske priče na neki su način nastavak i nadopuna onih objavljenih prije desetak godina u knjizi Priče s oceana. Nije da sam u međuvremenu ponovno objedrio svijet, niti je riječ o istim temama ili prepričavanju onoga što sam napisao u drugim knjigama. Naprosto, dozvolio sam si slobodu da kažem koju riječ više o sebi. Tko me pozna zna da godinama sustavno izbjegavam pitanja i razgovore u kojima sam ja glavna tema, jer oduvijek smatram da je to manje važno od onoga što sam vidio i doživio. Stoga sam ovaj put više pisao o svojim razmišljanjima, dilemama, strahovima, neznanju, zbrci, muci i svemu u čemu sam se ponekad našao. Kroz tridesetak godina jedrenja po oceanima bilo je bezbroj situacija u kojima se čovjek nađe pred toliko širokom lepezom pitanja da se često sasvim izgubi, jer toga je naprosto previše. Bilo je mnogo lijepoga, ali ne treba zanemariti ni ono drugo“ objasnio je sam Šutej na svojoj internet stranici govoreći o svojoj novoj knjizi.

A iz recenzije knjige „Ocean i druge priče“ izdvajamo kako se iz najnovijeg književnog uratka Mladena Šuteja može iščitati i zaključiti kako je s vremenom stekao snagu i znanje za svoje pothvate. Šutej je neumoran u iznošenju svojih dogodovština, baš kako je bio ustrajan u tome da plovidbe Hira 3 i Hrvatske čigre dovede do kraja. Knjiga nam otkriva neke njegove male tajne o kojima je nerado govorio u javnosti. Što se mota u glavi osobe koja sama jedri 34 dana preko Tihog oceana? Kako to da ti se u zatvoru odnose sa Vi, a na sudu, kad ti skinu okove, dobiješ croasane? Kako ploviti i pristajati po rijekama. Na koji način jednodnevni boravak u Montevideu ima posljedice na plovidbu u Arktiku!

Mladen otvoreno piše i o svojim nedoumicama kad ga napusti član posade: je li dovoljno psihički stabilan suočiti se s posljedicama samačke plovidbe i je li tom izazovu dorastao u jedriličarskom pogledu. Očito je da su mu se u životu stvari puno puta zakomplicirale usprkos vrlo pažljivom planiranju, ali on je te situacije uspio okrenuti u svoju korist. U dvije rečenice najbolje ga je opisao predsjedavajuću kongresa na kojemu je Mladen držao predavanje o Greenlandu: „On je osoba koja je u stanju smisliti najkompliciraniji i neostvariv projekt. I onda ga – na opće zaprepaštenje – realizirati!“. Ova knjiga mali je dio tog vrlo zanimljivog jedriličarskog iskustva.

/Nautica-portal.com/

Najčitanije