8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Nominirani za 51. Plavu vrpcu Vjesnika – Šestorica hrabrih iz Cromarisa

Trojica od 6 hrabrih iz Cromarisa
Trojica od 6 hrabrih iz Cromarisa

Predstavljamo šest Cromarisovih junaka koji su spasili čovjeka na gorećem gliseru: Čovjek na sedametarskom gliseru usidrenom u uvali u Maloj Lamjani gorio je poput žive baklje, a pritom mu nitko od nautičara sa desetak plovila usidrenih oko njega nije ni pokušao pomoći, već su mirno promatrali tu jezivu scenu!

Taj nesretnik zahvaćen plamenom bio je umirovljeni zagrebački arhitekt Edvin Haramina(57), koji se tu usidrio da bi obavio neke radove na gliseru. Zbilo se to 11. kolovoza ove godine, u 14,45 sati, a stup dima s gorućeg plovila srećom su vidjela četvorica djelatnika Cromarisa, koji su dvije milje dalje na uzgajalištu ribe sa svojim radnim brodom upravo završavali posao za taj dan. Bili su to Vicenco Luštica(32), Josip Košta(37), Marin Školjarev(25) i Mate Matacin(23), dok su im kolege Josip Kraljić(22) i Domagoj Gregov(25) bili nedaleko njih u maloj barci.

„Odmah smo znali da je netko u nevolji, a do gorućeg glisera doplovili smo našim 14-metarskim katamaranom za nekoliko minuta. Odmah za nama stigli su Kraljić i Gregov. Ugledali smo čovjeka kako stoji u plamenu i dimu, te gori poput baklje, istodobno pokušavajući ugasiti požar vodom iz nekakve posude… ma, jezivo! Naš brod vezali smo uz gliser, na koji je odmah skočio Josip Košta, te protupožarnim aparatom na prah koji su mu dodali Školjarev i Matcin počeo gasiti vatru koja je izbila na krmi plovila, gdje se nalazi i unutarnji benzinski motor. Na umu nam je jedino bilo da spasimo tog nesretnog nautičara, koji je do te mjere bio opečen po cijelom tijelu da mu je sa ruku i nogu otpada koža, a vatra mu je zahvatila trbuh i lice,” ispričao nam je u dahu Luštica.

Prije dolaska Cromarisovih junaka, jedan stranac na jet skiju kružio je oko gorućeg glisera, te je u želji da pomogne molio nautičare sa okolnih jahti, glisera i jedrilica da mu daju aparate za gašenje požara; međutim, uspio je izmoliti samo jedan protupožarni aparatić, veličine limenke za pivo, sa kojim nije ni pokušao gasiti.

„Dok sam gasio vatru bio sam svjestan činjenice da bi gliser mogao eksplodirati, ali u tim trenucima nam je bilo najvažnije da spasimo opečenog Haraminu, koji vjerojatno više ne bi bio živ da smo do njega došli samo nekoliko minuta kasnije. Nesretnik nije htio napustiti gliser u plamenu, pa smo ga na silu podigli na naš brod. Imamo sam dojam da u nastojanju da spasi svoje plovilo uopće nije bio svjestan težine opekotina koje je zadobio. Noge su mu tako grozno izgorjele da je jedva stajao na njima. Kada sam ga pitao zašto nije skočio u more kad je izbio požar na krmi, odgovorio mi je kako mu je taj gliser sve što ima. Bio je u šoku, ni vodu koju smo mu dali nije mogao piti”, prisjeća se Josip Košta, glavni junak ovog dramatičnog događaja.

Sa teško opečenim nautičarem odmah su zaplovili prema Cromarisovom pristaništu u Maloj Lamjani, kamo su stigli za deset minuta, a istodobno je došla i Hitna pomoć koju je pozvao Kraljić. Haramina je prevezen u zadarsku bolnicu , a Luštica je još istog dana nazvao liječnike odjela na kojemu je zbrinut, da se raspita o zdravstvenom stanju čovjeka za čiji su se život njih šestorica borili. „ Uglavnom je zadobio opekotine drugog stupnja, po nogama i trećeg, a bio sam sretan kad mi je rečeno da će se Haramina oporaviti od tih ozljeda”, zaključio je Luštica

Najčitanije