12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka podmornica iz I. svjetskog rata gotovo netaknuta u vodama Belgije

Podmornica

Olupina njemačke podmornice iz Prvog svjetskog rata pronađena je u Sjevernom moru u vodama Belgije i rijetko je dobro očuvana te se naslućuje da bi u njoj mogla biti zarobljena tijela cjelokupne posade, 23 ljudi.

Otkriće je objavio u Belgiji stručnjak Tomas Termote koji je rekao da je taj brod bio dosad nepoznat belgijskim medijima.

Međutim, to je već jedanaesti put da je brod njemačke ratne mornarice iz razdoblja 1914-1918. pronađen u vodama Belgije, koja je bila područje intenzivnih borbi Njemačke u ratu protiv saveznika.

Nikada nijedan vojni brod takve veličine – dug 27 metara,  nije pronađen tako dobro očuvan, rekao je Termote, stručnjak za olupine podmornica. Broj je pronađen blizu Ostendea na sjeveru Belgije, no točno mjesto krije se od evenutalnih znatiželjnika.

Sve podmornice tipa UB-II imale su 23 člana posade, što znači zapovjednika i 22 mornara, ističe Jan Mees, direktor Flamanskog pomorskog instituta (VLIZ)

Njemačka ima popis svih svojih nestalih podmornica pa će trebati novi zaron da se identificira broj na novopronađenoj olupini. Tada će biti moguće identificirati posadu i kontaktirati obitelji, rekao je direktor Mees koji drži malo vjerojatnim da će se izvlačiti tijela.

U ovakvim slučajevima običaj je da se olupina smatra posljednjim počivalištem mornara.

Njemačke podmornice zvane U-boote imale su zadaću u Prvom svjetskom ratu remetiti britanske trgovačke rute u La Mancheu i na Sjevernom moru što je bio dio njemačke taktike. U belgijskim lukama 93 njemačka U-broda potopila su više od 2500 brodova, ali su i same bile potopljene te je Njemačka izgubila 1.200 ljudi u 70 svojih podmornica u četiri godine.

Njemačko veleposlanstvo obaviješteno je o otkriću.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije