15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Niče najmodernije mrijestilište brancina i orade u Evropi

NIN-mrjestiliste_cromaris

Sveobuhvatni i temeljiti radovi na obnovi i rekonstrukciji postojećih postrojenja poznatog mrijestilišta riblje mlađi u Ninu, koji su krenuli sredinom veljače ove godine, ovih dana nastavljaju se punom parom.

Riječ je o pogonu kojeg je bivša poznata tvrtka Cenmar izgradila na sjevernom izlazu iz grada Nina 1982. godine u kojem je godinu dana potom počela s proizvodnjom riblje mlađi. U nakani da se vine među desetak vodećih svjetskih proizvođača ribe iz prirodnog uzgoja sadašnji vlasnik mrijestilišta – tvrtka Cromaris odlučila se na ovaj korak gradnje iz temelja potpuno novih suvremeno opremljenih postrojenja što je investicija čija vrijednost premašuje 11 milijuna eura.

Ono će u konačnici osigurati da umjesto dosadašnje proizvodnje koja se kretala u godišnjem omjeru od oko 13 milijuna riblje trogramske mlađi i to prvenstveno brancina i podlanice, a nešto manje zubaca i pagra tu istu proizvodnju u budućnosti podigne na 30 do 40 milijuna od sedamgramske do desetgramske mlađi navedenih ribljih vrsta. Pored novih proizvodnih pogona u sklopu novog objekta predviđa se također i izgradnja eksperimentalne stanice putem koje će se stvoriti pretpostavke istraživanja novih uzgojnih vrsta. Što se, pak, tiče kvalitete mlađi razvijaju se posebni programi upravljanja matičnim jatom koji će osigurati da kroz nekoliko godina kvaliteta mlađi koja se proizvede mjerena genetskim potencijalom rasta ribe i otpornošću na bolesti također bude među vodećima u Europi za brancin i oradu.

Modernizacija će se vidno osjetiti također i u svim segmentima proizvodnje, a posebno se to odnosi na poboljšanje sistema obrade mora kao i odvajanja pojedinih uzgojnih cjelina što će proizvođaču osigurati veće količinske mogućnosti uzgoja, a što je još važnije povećat će se sigurnost ukupnog sistema proizvodnje. Završetak svih projektom predviđenih poslova očekuje u ožujku iduće godine kad bi trebala krenuti proizvodnja.

Najčitanije