14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Nestala argentinska podmornica eksplodirala?

Foto Armada Argentina/Handout/Reuters / Facebook (krug)

Misija traganja za argentinskom podmornicom „ARA San Juan“ ušla je u kritičnu fazu zbog nedostatka opskrbe kisikom koja je trajala sedam do deset dana, priopćili su stručnjaci na terenu.

Podmornica „ARA San Juan“ nestala je prije osam dana, u srijedu 15. novembra, sa 44 člana posade, a posljednji put je viđena u zaljevu San Jorge.

Prema The Guardianu, rodbina nestalih osoba izrazila je svoje frustracije tijekom operacija traganja i spašavanja žaleći se da je predugo trajalo zbog protokola mornarice koja je čekala 48 sati prije no što je započela potragu.

Od trenutka nestanka podmornice, do sada se više od desetak zemalja pridružilo naporima za pretraživanje, uključujući SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Brazil, Čile, Kolumbiju, Francusku, Njemačku, Peru, Južnu Afriku i Urugvaj. Zemlje su poslale brodove i avione kako bi pomogle u pretraživanju.

Izvještaji o kontaktu s podmornicom, koji su se pojavili tijekom posljednjih nekoliko dana, argentinska mornarica je odbacila kao glasine, a nekoliko signala i zvukova koji su otkriveni tijekom pretraživanja nisu potekli od „ARA San Juana“, rekao je glasnogovornik Mornarice.

Prema izvješćima u srijedu, mornarica je počela analizirati buku otkrivenu onog dana kada je podmornica nestala, nadajući se da bi mogla ponuditi trag za njezinu lokaciju.

Prema najnovijim podacima moguće je da je argentinska podmornica eksplodirala, objavila je u četvrtak argentinska mornarica.

Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi odbacio je mogućnost napada i rekao da moguće da se eksplozija dogodila unutar podmornice i da je nije raznijela.

Najčitanije