12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nekad smo škampe lovili na kašete, a sad na komade

Škampi
Škampi

Stanje ribljeg fonda u kotlini otoka Jabuke bliži se točki bez povratka, a za takvo stanje isključivi su krivci državni tajnici u Upravi za ribarstvo koji ne rade apsolutno ništa. Ako se ubrzo na Jadranu ne uspostave barem četiri zone stalne zabrane izlova, škampe, osliće i neke druge vrste više nećemo vidjeti u našem moru, smatra Petar Baranović, šibenski gradski vijećnik iz redova Narodne stranke Reformisti.

– Prije 25 godina kad sam bio kapetan ribarskog broda pričali smo o tome koliko smo kašeta velikih škampi izlovili kod Jabuke. Već oko 2007. godine o ulovu se govorilo u kilogramima, a jučer mi se s mora vratio prijatelj kapetan velikog ribarskog broda koji je ulovio točno sedam škampi. Zamislite Hrvatsku bez iti jednog stabla. Takva nam se katastrofalna situacija piše u Jadranu – rekao je Baranović na konferenciji za medije na kojoj je htio upozoriti na teško stanje ribljeg fonda.

Baranović kao dugogodišnji profesionalni ribar smatra katastrofalnim što se zabrana lova na škampe nije produžila i nakon 15. listopada.

– Tu zabranu ne bi više smjeli računati u danima i mjesecima, već u godinama ako želimo da se riblji fond obnovi. Nakon isteka zabrane lova sjatili su se i naši i talijanski brodovi kod Jabuke, a škampe su sve manje i postaju sve ranije reproduktivno sposobne kako bi uopće opstale. A sve se moglo riješiti odlaskom u Bruxelles državnog tajnika u Upravi za ribarstvo Ante Mišure koji bi tamo objasnio tešku situaciju i zatražio produženje zabrane izlova. Međutim, Mišura je kazao kako se nije na vrijeme dogovorio s Talijanima oko te teme. Jesam za suradnju sa susjedima, ali o nacionalnim katastrofama i suverenitetu se s njima ne bi smjelo raspravljati – ogorčen je Baranović.

Kadroviranje u Upravi za ribarstvo po Baranoviću je katastrofalno dugi niz godina.

– Izabiru se ljudi koji će šutjeti, a ne oni koji će ukazivati na probleme i rješavati ih. Nadam se da će idući državni tajnik biti puno bolji od Mišure. Inače nam se ne piše dobro, a da sam na njegovom mjestu znam što bi ja učinio. Često se ponavlja ona mudra izreka da smo more naslijedili od naših starih. Mišljenja sam da je sad prikladnija ona da smo ga posudili od naše djece – kaže Petar Baranović.

www.sibenik.in

Najčitanije