12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon polupodmornice – taxi katamaran

Boat taxi

O​ve će sedmice prvi put zaploviti radni prototip 10-metarskog katamarana za 12 putnika nazvan Taxi Cat, koji se može vidjeti i na Biograd Boat Show-u, 19.10 -22.10.2017.

Plovilo je nastalo u inovativnoj radionici Agene Marin iz Biograda, koja je već nadaleko poznata po svojim turističkim polupodmornicama (semiSUBMARINE), a novi iskorak u brodogradnji odlučili su fokusirati na putničke katamarane. Osnovna namjena ove brodice je prijevoz na kraćim linijama, poput taxi i izletničkog prijevoza putnika, ronilačkog turizma, komercijalnog ribolova te službenih javnih potreba.

– Kombinirajući prednosti moderne kompozitne tehnologije s novim dizajnom trupa postignut je izuzetan napredak ne samo u potrošnji goriva već i u ponašanju na moru. Teški glisirajući katamarani koji trebaju izrazito jake motore da bi postigli traženu brzinu, potpuno su izgubili sve prednosti katamaranskog dizajna plovila. Htjeli smo dokazati da se pravilnim dizajnom trupa i pametnom kompozitnom konstrukcijom može postići izuzetno ekonomično plovilo za prijevoz putnika, pojasnio je direktor Agene Marin Mladen Peharda.

Katamaran s ovakvim karakteristikama u 10-metarskoj dužini praktično je nepoznat na Jadranu, a njegovi izrazito uski, hidrodinamički trupovi deplasmanske forme s lakoćom prolaze kroz nemirno more, budući da visoki most koji ih spaja ne udara u valove. To za putnike i posadu znači nesuporedivo udobniju vožnju u odnosu na slične brodice iz ove kategorije te značajnu uštedu goriva.

Upotrebom vakuumske infuzije s jedinstvenim konstrukcijskim rješenjima kroz cijeli brod, dobio se lagan, čvrst i izdržljiv radni  katamaran optimiziran na brzine od 14 do 20 čvorova. Dodatna posebnost katamarana je i ugrađena rampa zahvaljujući kojoj se putnike može iskrcati na samoj plaži!

Prototip je razvijan preko 10 godina pri čemu je prošao više ciklusa i koncepata.  Završni koncept potpisuje Mladen Peharda, a kompletan inženjering i dokumentaciju Projektni ured Ivanišević.

U Ageni Marin planiraju izraditi ukupno tri radna prototipa te nakon probnih testiranja izraditi kalupe za industrijsku proizvodnju, obzirom da je interes kupaca već sada velik. O tome najbolje svjedoči činjenica da je za narednu sezonu 2018. u planu isporuka osam Taxi Cat katamarana, a stečena znanja i koncept gradnje planiraju se primijeniti na veće plovilo dužine 17 metara, nosivosti 50-80 putnika te radne brzine 18 čvorova.

– Cilj ovog projekta nam je prvenstveno stjecanje znanja i iskustva u gradnji ove specifične brodice te njezino daljnje usavršavanje i razvoj. Osim toga, željeli smo dodatno obogatiti hrvatsku turističku ponudu, ali i napraviti novi izvozni proizvod koji se lako transportira u kontejneru obzirom na mogućnost rastavljanja pojedinih dijelova, dodao je Peharda.

Na sajmu u Biogradu moći će se vidjeti i isprobati Taxi Cat u otvorenoj varijanti, čiji je osnovni cilj potvrditi maritimne karakteristike projekta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije