13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Nacionalni park Mljet uskoro dobija prinovu u floti – električni katamaran

Električni katamaran

Nacionalni park Mljet uskoro dobija prinovu u floti – električni katamaran za prijevoz posjetitelja, koji će ime dobiti na prijedlog javnosti.

Novi, moderan brod je prvi od tri takva koji će biti isporučeni Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet u ovoj godini i dogodine. Duljine je 15 metara i kapaciteta 52 putnika, a pokreće ga električna energija. Baterije mu se danju pune iz fotonaponskih panela ugrađenih u nadstrešnicu broda. Time će biti osigurana autonomija za sedam sati neprekidnog rada, odnosno praktički cijeli dan, a noću će se nadopunjavati iz električne mreže.

Ekološki brod

Ovaj ekološki brod prometovat će na Velikom jezeru, i nimalo neće štetiti flori i fauni. Brod je rezultat zajedničkog projekta Nacionalnog parka Mljet, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i UN DP-a, kojim se nastoje smanjiti štetni utjecaji na prirodu, naročito emisija ugljikova dioksida u atmosferu. S obzirom na više od 140 tisuća posjetitelja Parka u prošloj godini, ovakvi brodovi će učinkovito zamijeniti zastarjele brodove na fosilna goriva.

Iz NP-a žele uključiti javnost u odabir imena novog broda, a prijedlozi se mogu slati na e-mail: np-mljet@np-mljet.hr ili napisati na službenoj Facebook stranici.

Predlagatelj čiji prijedlog imena bude izabran dobit će nagradu u vidu dviju gratis ulaznica u Nacionalni park Mljet, koje uključuju i vožnju novim katamaranom.

Najčitanije